С амо няколко дни от началото на постите човек открива, че има множество рецепти, които да предлагат хем постни ястия, хем и да са вкусни, и то така, че да не ти липсва въздържанието на масата. Постите, разбира се, са израз преди всичко на духовно състояние и след това на кулинарно лишение от месо и млечни продукти. В matekitchen.com откриваме чудесни примери и за постни ястия, които ни дават идеи какво да приготвим по време на пости. Там има и много добри видеоварианти на рецептите, както и приблизителна ориентация колко ще струва приготвянето им.
Шарена яхния
Продукти:
3 глави лук
3 моркова
4 картофи
3 домата
100 г ориз
50 г целина
50 мл олио
1 с.л. брашно
8 зърна черен пипер
4-5 стръка магданоз
сол на вкус
Приготвяне: В тенджера запържете нарязаните на ситно лук и моркови и брашното. Залейте с около 600 мл вода, прибавете нарязаната на кубчета целина, изчистения и измит ориз и нарязаните на средноголеми кубчета картофи. Варете на тих огън в продължение на около 20 минути. Когато оризът е полуготов, добавете и нарязаните на едри кубчета домати, солта и зърната черен пипер. Оставете ястието на слаб огън за още 15 минути, докато оризът набъбне хубаво. Поднесете шарената постна яхния поръсена с магданоз.
Ориз със зеленчуци
Продукти:
250 г ориз
50 г масло (б.р. или маргарин за строг пост)
2 моркова
200 г гъби
1 тиквичка
3 печени чушки
1 грах консерва
1 консерва царевица
1 кубче зеленчуков бульон
сол по желание
черен пипер по желание
копър за поръсвне
Приготвяне: Разтопете маслото в тиган, добавете олиото и задушете за 10 минути нарязаните на ситни кубчета моркови, нарязаните на четвъртинки гъби, тиквичката и печените чушки, нарязани на малки кубчета, граха и царевицата. Добавете ориза и го задушете за няколко минути заедно със зеленчуците. Прехвърлете всичко в тавичка, подправете със сол и черен пипер, натрошете кубчето зеленчуков бульон и залейте с топла вода в съотношение 1:3,5. Сложете във фурната и печете около 20 минути или до готовност на ориза. Извадете ястието фурната, поръсете с нарязан на ситно копър и поднесете. Може да го предложите и самостоятелно, и като гарнитура. За да бъде по-ефектно при поднасяне, можете да го напълните във формички за крем карамел и да ги обърнете в чинията.
Салата от домати, грах и печени чушки
Продукти:
1 кутия грах
4 домата
4 стръка зелен лук
5 печени чушки
1/2 връзка копър
50 мл зехтин
сол на вкус
маслини или резенче лимон за украса
Приготвяне: Измийте зеленчуците. Нарежете доматите на едри кубчета и ги сложете в купа. Към тях прибавете нарязания на колелца пресен лук, печените чушки, нарязани на лентички, наситнения копър и изцедения грах. Посолете зеленчуците, посолете, сипете зехтина, разбъркайте и поднесете. Можете да украсите салатата с маслини или резенче лимон.
Макарони със спанак
Продукти:
500 г макарони
1 кг спанак
1 глава лук
1 морков
1 стрък прясна целина
3 с.л. олио
черен пипер на вкус
Приготвяне: Почистете спанака, сварете го, отцедете и нарежете на дребно. Запържете нарязаните на ситно лук, моркови и целина в олиото. Когато омекнат, добавете спанака, солта и черния пипер и продължете да готвите на тих огън около 10 минути. Сварете макароните в подсолена вода, отцедете ги в купа и ги залейте със задушените зеленчуци. Разбъркайте и сервирайте. За тези, които не постят радикално - по желание можете да гарнирате с натрошено сирене.