0

С амо няколко дни от началото на постите човек открива, че има множество рецепти, които да предлагат хем постни ястия, хем и да са вкусни, и то така, че да не ти липсва въздържанието на масата. Постите, разбира се, са израз преди всичко на духовно състояние и след това на кулинарно лишение от месо и млечни продукти. В matekitchen.com откриваме чудесни примери и за постни ястия, които ни дават идеи какво да приготвим по време на пости. Там има и много добри видеоварианти на рецептите, както и приблизителна ориентация колко ще струва приготвянето им.

Шарена яхния

Продукти:

3 глави лук

3 моркова

4 картофи

3 домата

100 г ориз

50 г целина

50 мл олио

1 с.л. брашно

8 зърна черен пипер

4-5 стръка магданоз

сол на вкус

Приготвяне: В тенджера запържете нарязаните на ситно лук и моркови и брашното. Залейте с около 600 мл вода, прибавете нарязаната на кубчета целина, изчистения и измит ориз и нарязаните на средноголеми кубчета картофи. Варете на тих огън в продължение на около 20 минути. Когато оризът е полуготов, добавете и нарязаните на едри кубчета домати, солта и зърната черен пипер. Оставете ястието на слаб огън за още 15 минути, докато оризът набъбне хубаво. Поднесете шарената постна яхния поръсена с магданоз.

Ориз със зеленчуци

Продукти:

250 г ориз

50 г масло (б.р. или маргарин за строг пост)

2 моркова

200 г гъби

1 тиквичка

3 печени чушки

1 грах консерва

1 консерва царевица

1 кубче зеленчуков бульон

сол по желание

черен пипер по желание

копър за поръсвне

Приготвяне: Разтопете маслото в тиган, добавете олиото и задушете за 10 минути нарязаните на ситни кубчета моркови, нарязаните на четвъртинки гъби, тиквичката и печените чушки, нарязани на малки кубчета, граха и царевицата. Добавете ориза и го задушете за няколко минути заедно със зеленчуците. Прехвърлете всичко в тавичка, подправете със сол и черен пипер, натрошете кубчето зеленчуков бульон и залейте с топла вода в съотношение 1:3,5. Сложете във фурната и печете около 20 минути или до готовност на ориза. Извадете ястието фурната, поръсете с нарязан на ситно копър и поднесете. Може да го предложите и самостоятелно, и като гарнитура. За да бъде по-ефектно при поднасяне, можете да го напълните във формички за крем карамел и да ги обърнете в чинията.

Салата от домати, грах и печени чушки

Продукти:

1 кутия грах

4 домата

4 стръка зелен лук

5 печени чушки

1/2 връзка копър

50 мл зехтин

сол на вкус

маслини или резенче лимон за украса

Приготвяне: Измийте зеленчуците. Нарежете доматите на едри кубчета и ги сложете в купа. Към тях прибавете нарязания на колелца пресен лук, печените чушки, нарязани на лентички, наситнения копър и изцедения грах. Посолете зеленчуците, посолете, сипете зехтина, разбъркайте и поднесете. Можете да украсите салатата с маслини или резенче лимон.

Макарони със спанак

Продукти:

500 г макарони

1 кг спанак

1 глава лук

1 морков

1 стрък прясна целина

3 с.л. олио

черен пипер на вкус

Приготвяне: Почистете спанака, сварете го, отцедете и нарежете на дребно. Запържете нарязаните на ситно лук, моркови и целина в олиото. Когато омекнат, добавете спанака, солта и черния пипер и продължете да готвите на тих огън около 10 минути. Сварете макароните в подсолена вода, отцедете ги в купа и ги залейте със задушените зеленчуци. Разбъркайте и сервирайте. За тези, които не постят радикално - по желание можете да гарнирате с натрошено сирене.