0

През 2009 г. за първи път в гамата на Dacia се появи модела Sandero Stepway, който много се хареса на клиентите заради по-големия просвет и защитните панели по каросерията. Постепенно гамата от модели Stepway значително се обогати и днес в семейството на Dacia има версии Stepway на моделите Sandero, Dokker и Lodgy. Най-новият представител на гамата Stepway е повдигнатото комби с увеличен пътен просвет Logan MCV Stepway, с което да се отправите към труднодостъпните плажове или високите планини. Модерното комби изпъква със сурово излъчване и детайли от кросоувърите, предлагайки практичен интериор и огромен багажник на цена без конкуренция при новите автомобили, започваща от 24 099 лева с ДДС.

На покрива са поставени успоредно надлъжни метални релси, които подсилват линиите на комбито.

Новата Dacia Logan MCV Stepway притежава всички основни качества на комбито, като добавя увеличен с 50 мм пътен просвет от 174 мм и защитни пластмасови панели, които пазят каросерията от одраскване извън пътя. В предната част на новия Logan MCV Stepway изпъква двуцветната броня, хромираната защитна скара под моторния отсек, както и фаровете за мъгла. Основните фарове включват LED дневни светлини под формата на четири правоъгълника, обединени в един блок. Корпусите на външните странични огледала са оцветени в тъмен металик, а на предните врати има стикери Stepway. Новата Dacia Logan MCV Stepway се предлага в характерния за марката лазурно син цвят, а тествания автомобил е в новия кафяв цвят Vision. За да подсили излъчването си на кросоувър, комбито е качено на 16-инчови колела и гуми с висок профил, а тасовете са с дизайн, който пасва над същата като форма джанта.

Модерният интериор се отличава с по-уютна атмосфера, има нов волан с четири лъча и хромирани детайли.

Новата Dacia Logan MCV Stepway запазва впечатляващо просторния интериор с пет пълноценни места и има багажник с обем 573 литра, който е сред най-големите във всеки от сегментите на пазара. При сгъване на задните облегалки се отваря товарно пространство с обем 1518 л и има възможност за превоз на товари с дължина до 2,70 метра. Покривалото на товарното отделение е с твърда горна секция с възможност за съхранение на вещи върху него. Задната облегалка е разделена и се сгъва в отношение 2/3 към 1/3 за максимална гъвкавост. В салона се използвани по-качествени материали, а воланът е нов с четири лъча и клаксон в средата му. Той е обшит с мек на допир материал, който е едновременно много издръжлив, приятен за окото и на допир.

Огромният багажник може да бъде отделен с мрежа от пътническия отсек, например за превоз на кучета.

Контролните бутони върху волана са по-добре интегрирани, като резултатът от това е, че са станали по-лесни и удобни за използване по време на движение. По средата на волана под логото на Dacia надписът Stepway изпъква в син цвят. Дръжките на вратите са хромирани, а централната конзола и вентилационните отвори са покрити със същия сатенен на цвят материал. Комбито Dacia Logan MCV Stepway е оборудвано стандартно със задни сензори да паркиране и асистент за потегляне по наклон, а като опция се предлага и камера за движение на заден ход. В купето има много места за съхранение на вещи, а за удобството на пътниците отзад има светлина на тавана и 12-волтов вход за захранване, в който могат да свързват и зареждат преносими устройства. У нас Logan MCV Stepway е оборудвана с CarFi устройство за високоскоростен 4G Интернет и 10-инчов таблет с 2-годишен абонаментен план от Vivacom.

Повдигнатото комби добавя увеличен с 50 мм пътен просвет от 174 мм и защитни пластмасови панели.

Тестваната Dacia Logan MCV Stepway се задвижва от 1,5-литровия 4-цилиндров турбодизелов двигател dCi 90, който е най-добре продаваният двигател на Renault, като вече си е спечелил световна слава за своята издръжливост, динамични качества и нисък разход на гориво. В съчетание с 5-степенната механична скоростна кутия, моторът разполагащ с мощност 90 к.с. е пъргав и в същото време много икономичен. Разходът на гориво остава сред най-ниските в сегмента, като в града не превишава 5 л/100 км, а на извънградско може да падне до 3,7 л/100 км. С функцията Eco Mode водачът може да оптимизира разхода на гориво и да го намали с до 10%. При спокойно темпо и спазване на ограниченията за скоростта на междуселищен път, консумацията се движи в рамките на 4-4,5 литра, в зависимост от релефа на терена.

Комбито се движи без проблеми по настилка с много дупки, по черни пътища и дори по лек офроуд.

Голямото предимство на Dacia Logan MCV Stepway е, че тя е пригодена за лоши пътища с голям просвет и защита под автомобила. Това дава възможност на комбито да се движи без проблеми по настилка с много дупки, по черни пътища и дори по лек офроуд. Окачването е настроено за комфортно пътуване и се справя дори с огромни дупки. В същото време Logan MCV Stepway лесно се качва на бордюрите, за да паркира там, където повечето коли не могат да се покатерят.

Dacia Logan MCV Stepway dCi 90

1,5-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

90 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин

220 Нм въртящ момент при 1750 об/мин

11,8 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

167 км/ч максимална скорост

3,9 л/100 км среден разход на дизел

103 г/км емисии на СО2

26 399 лева цена на модела