0

П рецедент, свързан със съсловието на глухите артисти – на това станаха свидетели присъстващите звезди и зрителите на наградите на американската Гилдия на актьорите. Повод за това стана Трой Костур от „CODA: Дете на глухи родители", който е първият нечуващ творец със самостоятелен приз от организацията.

Прецедент, свързан със съсловието на глухите артисти – на това станаха свидетели присъстващите звезди и зрителите на наградите на американската Гилдия на актьорите. Повод за това стана Трой Костур от „CODA: Дете на глухи родители", който е първият нечуващ творец със самостоятелен приз от организацията.

Самата Гилдия често е определяна като най-точен предвестник на наградите „Оскар“, където 53-годишният артист също е номиниран в категорията за поддържаща роля сред мъжете. Не само той, но и филмът с негово участие излязоха с едни гърди напред в надпреварата пред Американската филмова академия. Причината – именно „CODA: Дете на глухи родители“ спечели приза за най-добър актьорски състав. Продукцията е номинирана и в категорията за най-добър филм, за която гласуват всички браншове в Академията, най-големият от които е именно актьорският. Това означава, че шансовете на „CODA: Дете на глухи родители“ значително се увеличиха след победата в Гилдията.

Лауреатите с индивидуалните отличия също са показателни. За никого не е изненада, че с приза за най-добър актьор се окичи Уил Смит за „Методът Уилямс“. Джесика Частейн пък изпревари конкуренцията сред дамите за превъплъщението си в „Очите на Тами Фей“. Измежду дамите в поддържаща роля пък бе отличена Ариана ДеБоз от „Уестсайдска история“.

В телевизионните категории поредицата „Наследници“ спечели приза за най-добър актьорски състав в драматичен сериал. Южнокорейските актьори Джун Хо-йон и Ли Джун-дже бяха отличени за „Игра на калмари“ съответно за най-добра актриса и най-добър актьор в телевизионен драматичен сериал. За първи път участници в продукция, която не е англоезична, получават тези отличия.  Гилдията на актьорите връчи наградата си за най-добър актьорски състав в телевизионен комедиен сериал на „Тед Ласо“.

Церемонията на организацията, която се проведе в Санта Моника, не остана безучастна и към световните събития. Актьорът Лесли Одом младши обяви, че изпраща своите „мисли, молитви и надежди за предстоящ мир" визирайки войната в Украйна.

Неведнъж пък от трибуната на събитието се чуха ласкави слова за украинския президент Володимир Зеленски. С похвала към него се обърна Брайън Кокс, докато приемаше наградата на „Наследници“. 75-годишната американска звезда изтъкна, че държавният глава на Украйна също е бил актьор и „страхотен комик“. Освен това той не пропусна обаче да изрази подкрепата си и за руските актьори, които – по думите му – са били принудени да мълчат.

Майкъл Кийтън, който без малко да пропусне отличието си за Dopestick, заради дългата опашка в тоалетните, също отдели част от времето си на сцената за сериозната тема. „Имаме колега актьор в лицето на Зеленски, чието име също трябва да се чуе тази вечер заради битката, която води“, коментира екранният Батман. „Празнуваме на много странен ден за празненства, но наистина пазим в сърцата си това, което става в Украйна“, каза актьорът Андрю Гарфийлд от червения килим. Своята съпричастност към страната изразиха и редица други звезди, сред които Майкъл Дъглас и Тайлър Пери, които дефилираха със сини и жълти панделки, символизиращи знамето на Украйна.