0

Ц ар Борис III лично е докарал влаковата композиция за откриването на новопостроената жп гара в Казанлък. Това се е случило точно преди век, на 20 ноември 1921 г. Заради пандемията обаче юбилеят ще бъде отбелязан догодина, разказа инж. Аделина Григорова, която е ръководител на комплекса.

По думите й преди 100 години в няколкото вагона заедно с царя пътували и други високопоставени гости. Молебен за откриването пък отслужил тогавашният старозагорски митрополит Павел. Историята е документирала Борис III в снимка, на която той целува ръка на митрополита, а зад двамата се вижда и сградата на жп гарата.

Идеята за тържественото отбелязване е да бъде пресъздадена някогашната обстановка. По думите на инж. Григорова това ще се случи през пролетта на следващата година, като е предвидено да дойде парен локомотив и да бъде пресъздадена ситуацията с пристигането на царя с царския влак. Покана предстояло да бъде изпратена на митрополит Киприан, за да отслужи молебен.

За празника напролет ще бъде направена и историческа изложба в чакалнята на гарата, където казанлъчани и гости на града ще могат да видят автентични кадри от откриването и историята на жп гарата. Изложбата се подготвя съвместно с директора на ИМ „Искра” Методи Маринов и директора на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства Стефан Папукчиев, към тях ще се присъедини и старозагорският колекционер и дългогодишен жп служител Николай Гичев.