0

Б ългарската баница бе класирана като най-вкусното тестено ястие с тесто и плънка в света. Направи го световната кулинарна енциклопедия TasteAtlas, ползвайки гласуване от регистрирани потребители и експерти. Така българската баница събра близо два пъти повече точки от аржентинските емпанади и турската баклава.

Трябва да се отбележи, че TasteAtlas е онлайн интерактивен атлас, който набляга на традиционните гозби, на различните местни съставки и автентични ресторанти по света. Идеята му е да намери автентичните вкусове и да популяризира традиционните техники за приготвянето на ястия. В каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки. България е свързвана с баницата, а София е посочена като център на приготвянето й.  За Гърция пък се посочва бугатица, а за Турция – баклава, гюзлеми, за Сърбия – гибаница. На практика това са си вид баници – сладки или солени. Българската обаче води в световната надпревара с ястия с кори и плънка. Затова и покрай появилата се информация от TasteAtlas този брой на „Кулинарен Телеграф“ посветихме на баницата, но без претенции, че може да бъде напълно изчерпателно. Ето няколко интересни рецепти за по-нетрадиционни баници от az-gotvia.bg и gotvetesmen.com.

Намачкана с кашкавал и сирене Продукти: 9 листа кори за баница; 200 г домашно сирене; 50 г кашкавал; 1 ч.ч. кисело мляко; 3 яйца; 2 с.л. олио за намазване на тавата; 2 с.л. олио за отгоре; 4 с.л. олио за вътре; 1 с.л. брашно; 1/2 ч.л. бакпулвер; Приготвяне: В малка тава на дъното мажем с 2 с.л. олио. Разстиламе корите за баница на масата. Вземаме 1 кора и я намачкваме. Слагаме кората в началото на тавата. До нея слагаме още една мачкана кора и накрая половин също намачкана. Редим корите намачкани плътно една след друга. В купа разбиваме 3 малки яйца. В сместа слагаме брашното с бакпулвера и 4 с.л олио. Добавяме и киселото мляко - 1 ч.ч. Не слагаме сол. Натрошаваме домашно сирене в друга купа. Сиренето е солено. Нарязваме на дребно кашкавала и го слагаме при сиренето. Разбъркваме сиренето и кашкавала. Върху първия ред кори слагаме с лъжица навсякъде от кашата, после добавяме сирене и кашкавал. Следва втори ред намачкани 2,5 кори, каша, сирене и кашкавал. Трити ред намачкани кори, каша, сирене и кашкавал. Трябва да имаме сирене и кашкавал за 3 пъти ръсене, каша също, като от кашата да ни остане към 2-3 с.л за отгоре. Накрая покриваме с 1,5 кора без да ги мачкаме и изливаме това, което е останало от кашата. Заливаме отгоре с 2 с.л олио и печем баницата в загрята на 220 градуса фурна докато се зачерви. Готовата баница покриваме с кърпа и след 5-6 мин. режем на квадрати.

На тиган Продукти: по две кори на баничка; сирене; масло; Приготвяне: Взима се една кора и върху нея се слага малко натрошено сирене и парченца масло. Краищата се сгъват навътре, така че да се получи квадрат или правоъгълник. Така приготвения пакет се слага в центъра на друга кора с краищата надолу. Завива се отново. Поставя се в нагрят тиган, поръсва се леко с вода, слага се парченце масло и се захлупва с капак. Като се запече, което става много бързо, се обръща да се запиче и от другата страна.

С шунка, царевица и кисели краставички Продукти: 1 пакет кори за баница; 150-200 гр сирене; 200 г царевица; 5-6 кисели краставички; 300 г шунка; около 150 мл доматено пюре; около 50 мл олио; 3 яйца; 300-400 г кисело мляко; 150 гр кашкавал; Приготвяне: Нарежете шунката и киселите краставички на малки кубчета. Натрошете сиренето и смесете царевицата, шунката, краставичките и разбъркайте добре. В намаслена тава с големина 34 см сложете една кора, поръсете я с малко олио и покрийте с втората кора. Намажете я с доматено пюре и поръсете с готовата смес. Сложете отново кора, намажете с олио, покрийте с втора кора, намажете с доматено пюре и поръсете отново с пълнежа от краставички, шунка, сирене и царевица. Повтаряйте същата процедура до свършване на корите, като завършвате с кори. Нарежете баницата по ваш избор и залейте със смес от разбитите яйца,1 супена лъжица олио и кисело мляко. Изпечете баницата в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до златист цвят, като малко преди да я извадите, я поръсете с настърган на едро кашкавал и запечете още за няколко минути.

Солени кошнички Продукти: 1 пакет точени кори; кисели краставички; колбас по избор; яйца; шарена сол; малко масло; Приготвяне: Корите се нарязват на квадратчета. Краставиците и колбасът се нарязват на кубчета. Смесват се с разбитите яйца, шарената сол и малко олио. В предварително намазнени метални форми за мъфини се слага едно квадратче кори, намазва се с малко масло, слагат се още 2 квадратчета и се сипва от сместа. Пече се до готовност на яйцето.

Като мъфини Продукти за 6 големи: 300 г кори; 2 яйца; 150 сирене; 50 мл олио; 100 мл лимонада или газирана вода; 1 ч.л. бакпулвер; 1-2 с.л. царевично брашно; Приготвяне: Разбиват се яйцата, добавяме олиото, натрошеното сирене, газираната вода, бакпулвера. Разбърква се добре. Корите както са навити се нарязват на ленти с нож и се разлистват. Сипват се в яйчената смес, аз добавих и царевичното брашно, видя ми се много рядка смес. Разбърква се леко. Намазваме формите и пълним с получената смес до горе. Печем в загрята фурна 180 градуса за 20-25 минути до суха клечка. След 5 минути се изваждат от формите, имаме бърза и вкусна закуска.

Хармоника с фанта Продукти: 1 пакет кори за баница; 4 яйца; 1 кофичка кисело мляко; 200 г сирене; 20 г краве масло; олио; 1 ч.ч. фанта; Приготвяне: В намазнена тава се подреждат корите за баница нагънати като хармоника. Отгоре се поръсват с натрошеното сирене, като се разпределя така, че да влезе и между нагънатите кори. Отгоре се поставят няколко малки бучки краве масло. Запича се до зачервяване. През това време се разбиват яйцата с киселото мляко и се добавя фантата. Запечените вече кори се заливат със сместа и баницата се пече до готовност.

Гръцка млечна Продукти: 1 ч.ч. разтопено масло; 1 пакет кори за баница; За плънката: 1 л прясно мляко; 1 ч.ч. грис; 2 яйца; 1 ч.ч. захар; За сиропа: 3 ч.ч. захар; 3 ч.ч. вода; сокът на 1 лимон или 1 ванилия; Приготвяне: Тава се намазва с масло. Всяка кора, поставена по единично, се намазва с масло, докато свършат половината от корите в пакета. Краищата им се оставят да висят отстрани на тавата. За плънката млякото се кипва и на струйка се добавя грисът, като се разбърква постоянно. Яйцата и захарта се разбиват. Щом грисът стане готов, в него на малки порции се прибавят яйцата и се разбърква постоянно до получаване на еднородна смес. Полученият крем се излива върху корите. Върху него се нареждат втората половина от корите, които поотделно се намазват с масло и краищата им се оставят да висят навън. Оставените краища се завиват навътре към центъра и така се получава нещо като венче. Преди да се постави във фурната, баницата се нарязва и се напръсква със студена вода. Пече се в умерена фурна около 30 минути. Сиропът се приготвя, като се кипне водата и в нея се сложат захарта и лимоновият сок (или ванилията). Вари се около 5 минути. Горещата баница се полива с горещ сироп и се оставя да престои една нощ, за да го попие.

Виенска Продукти: 3 ч.ч. вода; 3 ч.ч. захар; 1 пакетче краве масло; 1 кубче мая; 3-4 яйца; 400 мл прясно мляко; Приготвяне: От яйцата, млякото, солта, маята и брашното замесваме меко тесто. Разделяме го но две части, като от всяка част разточваме кора като се стараем да стават правоъгълни. Разтопяваме маслото и мажем с помощта на четка всяка кора и ги навиваме на руло, като в едното аз сложих малко счукани орехи и тогава го навих. Всяко руло с нож режем на филийки които нареждаме на разстояние едно от друго в намаслени тави. Оставяме да втасат за около 40 минути и печем в предварително нагрята фурна на 200 градуса до златист цвят. Приготвяме сироп от 3 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода и заливаме студената виенска баница с горещия сироп. Желателно е баницата да отлежи със сиропа поне 12 часа. Тази доза сироп е за една тава виенска баница, а от тази доза за тесто излизат две тави баница.

С майонеза Продукти: 1 опаковка фини кори за баница; 400 г сирене; 3 яйца; 1 кутийка майонеза; 250 г телешки колбас; 1 водна чаша топла вода; мазнина; Приготвяне: Тавата се намазнява. Покрива се с пласт кори, следва пласт натрошено сирене, после пак кори и пласт нарязан колбас. Така се редува до изчерпване на продуктите. Наредената баница се нарязва на малки квадратчета. Яйцата се разбиват. Майонезата се размива с топлата вода и се прибавя към яйцата. С тази смес се залива баницата и се разклаща, за да се разнесе навсякъде. Баницата с майонеза се пече се в предварително загрята фурна за 30 – 40 минути.

Картофена Продукти: 1 кг картофи; 200 г краве сирене; 2 к.ч. олио; 2 к.ч. вода; 4 - 6 яйца; 1/2 ч.л. лимонтозу; 1 ч.л. червен пипер; 10 зърна черен пипер; За гарнитурата: 1/2 кофичка кисело мляко; 1 к.ч. олио; 1/2 връзка магданоз; 1/2 връзка копър; 5 - 6 скилидки чесън; Приготвяне: Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 3 мм. В дълбока намазнена тава се подрежда ред картофи, поръсва се с вода, олио, червен и черен пипер. Отгоре се нарежда ред натрошено сирене. Процедурата се повтаря до изчерпването на продуктите, като последният ред трябва да е картофи. Върху него се изсипват разбитите яйца, смесени с лимонтозуто и 1 ч. л. сол. Ястието се пече в гореща фурна (220 градуса).Гарнитурата се приготвя, като ситно нарязаните копър и магданоз се объркват с пресования чесън, 100 г натрошено сирене, олио, сол и половин кофичка кисело мляко. Картофената баница се нарязва на квадрати и се гарнира със сместа. Може обилно да се поръси с черен пипер.