0

П роизведения на Моцарт ще бъдат изпълнени от оркестъра на Софийската филхармония в програма за деца. Събитието е на 23 януари в концертен комплекс "България", съобщават организаторите.

Произведения на Моцарт ще бъдат изпълнени от оркестъра на Софийската филхармония в програма за деца. Събитието е на 23 януари в концертен комплекс "България", съобщават организаторите.

Диригент е Калина Василева, а участие в него ще вземе и цигуларката Далия Чолакова с изпълнение на Рондо за цигулка и оркестър, KV373 на Моцарт.
"Моцарт за деца" е семеен концерт, част от "Фортисимо фамилия" – детската програма на Софийската филхармония.


Творчеството на гениалния композитор е огромно по обем и обхваща всички музикални жанрове на класическата музика, съществуващи през неговото време – общо над 600 композиции. Много от тях се смятат за връх в симфоничната, концертната, камерната, клавирната, оперната и хоровата музика.
Едни от най-популярните му класически произведения са "Малка нощна музика" и операта "Вълшебната флейта".
Волфганг Амадеус Моцарт, вундеркиндът на класическата музика, е роден в австрийския град Залцбург, в семейство на музикант. Още от съвсем малък започнал да свири и да пише музика. Не след дълго той вече сам ръководел оркестрите, които изпълнявали негови композиции.