0

В ъпреки изобилието от сосове по магазините, мнозина предпочитат сами да си приготвят дресинга за салата или друго ястие у дома. Ето няколко идеи за такива сосове, като трябва да подчертаем, че за всеки от тях има множество варианти. Тук рецептите са от gotvach.bg.

Айоли

Продукти:

6 скилидки чесън

2 жълтъка

1/2 ч.л. сол

250 мл зехтин

1 ч.л. дижонска горчица

1/2 ч.л. студена вода

1 ч.л. лимонов сок

Приготвяне:

Оставете предварително всички съставки за соса на стайна температура. Пасирайте обелените скилидки чесън и разбъркайте със солта. Прехвърлете в подходяща купа и добавете горчицата, а след нея и жълтъците. Бъркайте леко. На тънка струйка започнете да вливате половината от зехтина и бъркайте с телена бъркалка непрекъснато. След него налейте водата и лимоновия сос, отново при непрекъснато бъркане. Следва да добавите и останалия зехтин по същия начин. Готовият сос трябва да се получи малко по-течен от майонеза. Ако сосът ви стане прекалено гъст, добавете 1/2 ч.л. (не добавяйте повече наведнъж) водичка и разбийте. Така приготвения майонезен сос айоли е подходящ за зеленчукови ястия, меса и риба. По желание може да добавите и съвсем ситно нарязан зелен лук или див лук.

Ментов

Продукти:

2 лимона

1 и 1/2 ч.ч. нарязана мента

1 и 1/4 ч.ч. зехтин

1/4 ч.ч. оцет

1 ч.л. мед

2 щипки сол

Приготвяне:

Една чаша от нарязаната мента се слага в малка тенджера. Лимоните се изцеждат, две супени лъжици от сока се оставят настрана, останалата част се излива при ментата в тенджерата. Загрява се, докато кипне, и веднага се сваля от котлона. Оставя се за 10 минути. Добавят се солта, медът, оцетът, зехтинът, останалият лимонов сок и останалата мента. Всичко се пасира и се поднася с различни видове месо.

Тартар

200 г майонеза

1 глава кромид лук

6 кисели краставички

1 с.л. каперси

1 яйце

1 с.л. лимонов сок

магданоз

сол

Приготвяне:

Сосът се приготвя лесно и бързо за около 15 минути. Първо наситненият лук трябва да се пасира. На много ситно се нарязват и киселите краставички, магданозът и яйцето, което е предварително твърдо сварено. Всички продукти се смесват, подправя се със сол на вкус и се объркват добре.

1000 острова

Продукти:

2 яйца

10 черни маслини

6 с.л. майонеза

2 с.л. кетчуп

1 с.л. горчица

1 с.л. сос уорчестър

прясно изцеден лимонов сок

сол на вкус

1 щипка червен пипер

Приготвяне:

Сварете яйцата и махнете костилките на маслините. Всички съставки се смесват в кухненски робот и се пасират, докато се получи гладка и хомогенна смес. Сосът се овкусява с щипка-две сол и щипка червен пипер. Съхранявайте соса в хладилник. Използвайте го за дресинг към различни салати.