0

Н а борсата за семена и посадъчен материал в Добрич Институтът по зеленчукови култури „Марица” представи новите си сортове зеленчуци. ИЗК „Марица” е единственият у нас научен институт със селекция на зеленчукови култури и картофи.

На борсата за семена и посадъчен материал в Добрич Институтът по зеленчукови култури „Марица” представи новите си сортове зеленчуци. ИЗК „Марица” е единственият у нас научен институт със селекция на зеленчукови култури и картофи.

За първи път посетителите на борсата в Добрич се запознаха с най-новия сорт домати „Прометей”, който е предназначен за промишлена преработка – замразяване, изсушаване и консервиране. Това е безколов сорт, подходящ за механизирано производство.

Устойчив

Новият сорт краставица „Тереза” е салатен тип, подходящ за оранжерии и полски добив. Дължината на плода достига 26-28 см, обяснява директорът на ИЗК „Марица” доц. д-р Даниела Ганева. Новият сорт е устойчив на брашнеста мана, а от 1 декар може да се добият 6-7 тона краставици.


Тиквички

ИЗК „Марица” представи и нов сорт тиквички - „Бистра”. Той се отличава с прибран храст и високо качество на плодовете.

Клиентите на борсата заложиха на изпитаните вече сортове домати „Алено сърце” и „Розово сърце”. Те се наложиха на пазара и потребителите ги ценят като качествени, казва доц. д-р Ганева.

Предимство

На голям интерес се радва и ивайловската капия – сорт, който се наложи на пазара от 2-3 години като висококачествен продукт. Истинското предимство на сорта е неговият плод, който е тип капия, но типично българска – чушките са дълги и висящи, доста широки, лъскави и гладки. Ивайловската капия се бели много лесно, не губи своя цвят и месестост след изпичане.

Зеле

ИЗК „Марица” представи и два сорта зеле – „Пълдинер”, ранно цветно зеле и късния сорт „Билян”. Посетителите на борсата имаха възможност да си закупят изключително високо качествени сортове градински фасул, грах, пъпеши.

Продуктивност

Това, което отличава новите сортове, е тяхната висока продуктивност и силна устойчивост на болести и стресове, казва доц. д-р Ганева. Целта на научните работници е да запазят качеството на българските зеленчуци. ИЗК „Марица” поддържа голяма част от старите сортове зеленчуци, защото българинът предпочита българското, и на базата на тях се стреми да създаде нови. „Не мога да кажа, че всичко външно е лошо. Има добри чужди сортове. Но може би, когато е произведено при нас, си е с типичния вкус на родните зеленчуци. Младите сега свикнаха с чуждите вкусове. Домашно произведеният зеленчук се търси, но напоследък намаляват едрите производители, които гонят промишлено производство на пазара”, коментира директорът на ИЗК.

Качество

Това, което отличава българските сортове от чуждите, може би е най-вече качеството, тъй като ние търсим по-нежна консистенция, по-нежен аромат. Има наши сортове, които са конкурентоспособни на чуждите – лук, зеле, пипер, пъпеши. Но има и много хубави чужди сортове домати, казва доц. д-р Ганева и допълва: „Ние искаме да има повече български производители, които да произвеждат повече и на пазара да има повече българска продукция”.

Създадоха над 300 разновидности на зеленчуци

Институтът по зеленчукови култури ”Марица” е единственият национален изследователски център за научна, научно-приложна и обслужваща дейност в областта на селекцията на зеленчукови култури и картофи и технологиите за отглеждането им. Той е научно звено в структурата на Селскостопанска академия. В продължение на повече от 80 години са създадени над 300 сорта и F1 хибриди от домати, пипер, краставици, зеле, зелен фасул, грах, лук, праз, картофи и др.

В института има две научни звена: ”Селекция, сортоподдържане и интродукция” и ”Технологии в зеленчукопроизводството”, към които функционират лабораториите по тъканни култури, контрол на качеството, физиология, имунитет на вирусни болести, цитология, молекулярна биология, фитопатология и ентомология и агрохимия.

50 агрофирми участваха в Борсата за семена и посадъчен материал

Близо 50 агрофирми и научни институти представиха новостите на Борсата за семена и посадъчен материал в Добрич, която се проведе от 29 януари до 1 февруари. На 26-ото издание на форума фирмите изложиха семена за пролетни и есенни култури, овощни дръвчета, земеделска техника, препарати за растителна защита и други. Домакините от „Добрички панаир” АД връчиха своите ежегодни награди. Статуетката на ”Добрички панаир” АД получи Corteva Agriscience за фирма иноватор в земеделието в България за рекордни добиви при царевицата и слънчогледа. Марката обединява земеделските бизнеси на DuPont Pioneer, DuPont Crop Protection и Dow AgroSciences.

Организаторите на Борсата за семена и посадъчен материал отличиха също „Сортови семена” – София за дългогодишно участие в изложенията на „Добрички панаир” АД. Наградата за Института за зеленчукови култури „Марица” – Пловдив, е за селекция на български зеленчукови култури с високо качество и автентичен вкус.