0

Луксозният британски всъдеход Range Rover Velar влезе в Клуб 5 звезди, като постигна максимален резултат в краштестовете на Euro NCAP. Най-високият рейтинг потвърждава, че един от най-желаните и луксозни всъдеходи в света е и сред най-безопасните SUV. Четвъртият член на семейството на Range Rover постигна резултати от 93% за защита на възрастни пътници, 85% за защита на деца и 74% за защита на пешеходци.

Новият Velar съдържа пълен набор системи за безопасност, включително автономна аварийна спирачка със засичане на пешеходци. Модерната технология може да установи риск от сблъсък с автомобили или пешеходци на пътя отпред и автоматично да приложи спирачно усилие. Системата получи максималната оценка в тестовете за засичане на пешеходци на Euro NCAP.

Силуетът е с балансирани пропорции и непрекъсната линия, стигаща до заострените задни светлини.

Олекотената, твърда и здрава каросерия с високо съдържание на алуминий предоставя основата за рейтинга от 5 звезди от Euro NCAP. В комбинация с иновативна технология на окачването и всеобхватна гама системи в помощ на водача, новият Range Rover Velar е не само един от най-красивите високопроходими автомобили в света, но и един от най-безопасните. Съчетавайки силна защита срещу сблъсък с модерни системи за активна безопасност, новият Range Rover Velar помага на водачите да избягват катастрофи и същевременно предоставя отлична сигурност за смекчаване на ефекта от сблъсък, ако се случи най-лошото.

Тестовете на системата за автономно аварийно спиране при високи скорости показва добри резултати, като сблъсъците са избегнати или смекчени във всички тестове. И в теста със страничен удар в бариера, и в по-тежкия със страничен удар в стълб, защитата на всички критични части на каросерията e добра и Range Rover Velar отбеляза максималния брой точки.

В средата на таблото са разположени двата 10-инчови сензорни екрана с висока резолюция.

Новият Range Rover Velar получи цялостен рейтинг от 84% от Euro NCAP и се предлага с пълен набор от усъвършенствани системи в помощ на водача, който включва автономна аварийна спирачка със засичане на пешеходци използва насочена напред стерео камера, за да определи дали сблъсъкът е неизбежен, като пълното спиране се активира автоматично за избягване на сблъсък или смекчаване на ефекта от него, предупреждение за приближаващ отзад трафик използва радар, за да следи автомобили, приближаващи се от двете страни при движение на заден ход. В страничните огледала светва оранжев светлинен индикатор, за да предупреди водача за потенциалната опасност. Матричните лазерни LED предни фарове увеличават обхвата на дългите светлини до 550 метра.

На снимката се вижда, че пътническият салон на Velar се деформира минимално при страничен удар.

Предните светлини се адаптират към ъгъла на волана, а матричната технология избирателно затъмнява индивидуални светодиоди, за да поддържа оптимално разпределение на светлината без заслепяване на насрещния трафик. Асистентът за придържане в лентата засича неволно напускане на лентата и прилага лека корекция на волана, за да остане автомобилът в своята лента. Специална система следи състоянието на водача и засича умора, като следи действията му отношение на кормилното управление, спирачката и газта, и издава предупреждения, ако засече признаци на умора. Интелигентният ограничител на скоростта регулира скоростта при навлизане в зони с нови ограничения. Системата за разпознаване на пътните знаци информира водача за текущото ограничение на скоростта на информационния екран на панела.

Изпитанията при челен удар показват, че Velar запазва живота и здравето на пътниците в колата.