0

С вободна размяна на семена ще се проведе за седма поредна година във Варна. Организатори са земеделските производители от "Тревясалата ферма" и "Вълшебната градина" в с. Здравец.

Свободна размяна на семена ще се проведе за седма поредна година във Варна. Организатори са земеделските производители от "Тревясалата ферма" и "Вълшебната градина" в с. Здравец.

Събитието е в събота, от 11 часа във Varna Mall, ниво 2. „Целта на размяната е да запазим видовото разнообразие на хубави български семена и повече хора да могат сами да отглеждат чиста и качествена храна за себе си и семействата си. Растенията от такива семена са по-устойчиви и издръжливи на климатичните условия и болестите по нашите ширини, разказа в ефира на Радио Варна домакинът на събитието Никола Куташки, от местния Фермерски пазар в морския град.

Всички семена са от отгледани в България сортове зеленчуци, билки, плодове, подправки, цветя - стари, устойчиви сортове. Целта е хората от региона, които отглеждат сами храната си, да имат свободен достъп до многогодишни семена, които не са генномодифицирани. Всички семена на събитието се раздават, подаряват безплатно или се разменят за други, донесени от заинтересованите производители, каза още домакинът.