0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието. Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Картофена чорба с праз Вземаме 3 стръка праз, изчистваме и измиваме и нарязваме на колелца по около сантиметър. Заливаме с 4-5 чаши вода, прибавяме 4-5 средно големи картофа, посоляваме и оставяме да врат  докато се сварят напълно. Пресоваме и слагаме бульона отново на огъня като прибавяме чаша и половина прясно мляко и 1 с.л. (50 г) прясно масло. Оставяме супата да поври още 5-10 минути, сваляме я от огъня и подправяме с 2 жълтъка и сока на половин лимон. Поднасяме я поръсена с черен пипер.

Зеленчукова Вземаме четвърт зелка, 3 картофа, малко целина, чаша грах, 2 лъжици масло или олио, лъжица брашно, магданоз, лук, оцет и сол. Нарязваме зелето на много тънки ивици, на дребно нарязваме целината и лука, заливаме всичко с 6-7 чаши гореща подсолена вода и оставяме да ври. Отделно сваряваме в малко подсолена вода граха и го пасираме. Правим запръжка от маслото с брашното, оцветяваме с половин лъжичка червен пипер и изсипваме запръжката към врящата супа. Прибавяме картофите, обелени нарязани на кубчета и пюрето от пасирания грах. Оставяме супата да поври още 15-20 мин. Малко преди да я свалим от огъня прибавяме 1 лъжица ситно нарязан магданоз. Подправяме с 2 жълтъка и лъжица оцет или само с оцет, когато супата е постна.