0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието. Снимките са само илюстрации, а не са към съответна рецепта.

Попска яхния със свинско Продукти: 800 г свинско месо; 3/4 к.ч. олио; 1-2 глави кромид лук; 800 г арпаджик (дребни лукчета); 1 глава чесън; 100 г пушени гърди; 1 ч.л. червен пипер; 1/2 к.ч. вино; 2 и 1/2 с.л. брашно; 1 дафинов лист; 7-8 зърна черен пипер; 3-4 зърна бахар; 2-3 стръка чубрица; сол; Приготвяне: Месото се почиства, измива се и се нарязва на порции. Запържва се в сгорещената мазнина до побеляване. Прави се запръжка, като се прибавя лукът, нарязан на дребно. Задушава се до омекване. Поръсва се с брашното. След 1-2 минути се слага червеният пипер, разбърква се и се залива с виното и гореща вода. Посолява се на вкус и се прибавят дафиновият лист, черният пипер на зърна, бахарът, нарязаната на дребно чубрица и почистените скилидки чесън. По желание може да се сложат пушени гърди, нарязани на тънки ивички. Слага се и почистеният арпаджик (лукчета), който предварително трябва да бъде задушен в олио до полуомекване. Захлупва се с капак, замазан с тесто, за да не издиша. Поставя се в умерена фурна да ври слабо от час и половина до 2 часа. Най-добре е да се приготви в голямо глинено гърне или в пръстен гювеч с капак. Поднася се топло.

Манджа с кюфтета Продукти: 500 г кайма; 1 глава лук; 1 морков; 2 доматa; 30 г ориз; 1 кубче телешки бульон; 180 мл червено вино; 30 г брашно; чубрица; счукан бахар; черен пипер; червен пипер; сол; Приготвяне: Морковите и лукът се нарязват и се задушават в малко мазнина. Щом леко омекнат, се поръсват с червен пипер и към тях се доливат 500 мл гореща вода. Оризът се накисва в студена вода и се отцежда. Омесва се с каймата и се подправя със сол, черен пипер, чубрица и бахар. Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват. Сипва се червеното вино. Когато оризът уври, се прибавят настърганите домати и бульонът. Слагат се подправки и към яхнията се сипва размито в малко вода брашно. Сваля се от котлона, може да се сервира с кисело мляко.