0

П родължаваме с рубриката за това какви рецепти са чели и приготвяли нашите прабаби и баби, видени в старите книги от миналия век. Идеите са превъзходни и за съвремието.

Агнешка супа

Вземаме половин килограм агнешко месо, нарязваме го на дребни парченца и слагаме да се запържи в 2-3 лъжици чисто масло. Като се позачерви, посоляваме го и прибавяме една четвърт килограм ситно нарязан спанак и 1 китка пресен лук. Позапържваме и тях, прибавяме една лъжичка червен пипер и заливаме с нужното количество вода (6 до 8 чаши). Като заври чорбата, прибавяме и 1 кафена чаша ориз или малко фиде и десетина зърна черен пипер. Преди да я свалим от огъня, поръсваме с магданоз. Застройваме я с половин чаша кисело мляко и 1-2 жълтъка.

Чорба от дреболии

Вземаме черния дроб, сърцето, момиците и бъбреците на едно агне, измиваме ги добре и слагаме да се варят в 7-8 чаши подсолена вода. След като се сварят, изваждаме ги и нарязваме на дребно, а бульона прецеждаме. Отделно запържваме 2 китки пресен лук в 1-2 лъжици масло, зачервяваме с червен пипер и изсипваме запръжката в прецедената супа, към която сме прибавили и нарязаните дреболии, прибавяме още 1 кафена чашка ориз (може и фиде) и десетина зърна черен пипер и оставяме чорбата да ври до увиране на ориза. Малко преди да я свалим от огъня прибавяме по няколко стръка ситно нарязан магданоз и джоджен. Подправяме я с 1-2 яйца и половин чаша кисело мляко или 1 супена лъжица оцет.