0

С тартъп компания в Северна Гърция създаде робот, който скоро ще помага на фермерите във всякакъв вид земеделска работа, съобщи „Катимерини“.

„Нашата цел е да направим така, че роботът да върши цялата работа на фермерите“, казва Константинос Кандилас, основател на фирмата от Кукуш „Терра Роботикс“.

Стартъп компания в Северна Гърция създаде робот, който скоро ще помага на фермерите във всякакъв вид земеделска работа, съобщи „Катимерини“.

„Нашата цел е да направим така, че роботът да върши цялата работа на фермерите“, казва Константинос Кандилас, основател на фирмата от Кукуш „Терра Роботикс“.

Роботът ще се задвижва с електричество, а със създаването му се заел съоснователят на фирмата Петрос Кацилерос преди година.

Прототип

На този етап се опитваме да завършим прототипа, като целта е той да може да се движи самостоятелно в полето и да извършва всекидневни задачи като плевене, оглед за болести по растенията и др., обяснява Кандилас.

Експерименталният робот, който нашият екип конструира, може да се разхожда сам в полето, под наблюдението и с намесата на потребителя. Във втория етап смятаме да добавим различни инструменти, които фермерите използват, добавя той.

Срок

Също така ние усъвършенстваме дизайна на инженерната платформа на последната версия на продукта, който ще продаваме на клиентите. Към края на годината очакваме роботът да се движи в полето без нужда от каквато и да е намеса от страна на потребителя, обяснява Кандилас.

Окончателният прототип се очаква да бъде готов в рамките на година, което ще зависи от много фактори, не само от финансирането, казва Кацилерос.

Продуктът на Терра Роботикс ще помогне на фермерите да съкратят разходите си и да увеличат добивите си. Планира се роботът фермер да работи между 6 и 8 часа на ден, а бонусът е, че след себе си ще оставя почвата по-мека, отколкото след трактор, и така ще осигурява по-добро напояване.