0

С ъс снежинки във въздуха и изстрели от шампанско във въздуха в Шумен беше даден стартът на снимките на най-новия филм на Стефан Командарев с работното заглавие „Ало“. Почти целият снимачен екип, заедно с актрисата Ели Скорчева бяха на „старта“ пред сградата на ОДМВР, където в събота и неделя ще бъдат заснети и част от сцените във филма.

Със снежинки във въздуха и изстрели от шампанско във въздуха в Шумен беше даден стартът на снимките на най-новия филм на Стефан Командарев с работното заглавие „Ало“. Почти целият снимачен екип, заедно с актрисата Ели Скорчева бяха на „старта“ пред сградата на ОДМВР, където в събота и неделя ще бъдат заснети и част от сцените във филма.

Спокоен съм, защото сме изключително добре подготвени, над една година репетираме, всички детайли са уточнени, страхотно подготвен екип, всички места за снимки са определени, страхотни актьори и посрещане от Шумен. Единственото, което ме притеснява са тези неща, които хвърчат във въздуха, малко снегът ни идва леко в повече, но и  с това ще се преборим, коментира преди да заработят камерите Стефан Командарев. Снимките на „Ало“ трябваше започнат в началото на ноември, но заради новия Закон за киното и липсата на правилник за прилагането му беше блокирано финансирането на българското. „Заслугата“ е на Министерството на културата, Министерския съвет, Националния филмов център, защото миналата година се оказа нулева за българското кино. Много дълго време се чакаше правилника за приложение на новия закон за филмовата индустрия, нямаше приет устройствен правилник на Националния филмов център. – обясни причините за закъснението Стефан Командарев.

Историята, която се разказва във филма, е за телефонните измами, чиито жертви най-често са възрастните хора. Главната роля във филма се изпълнява от Ели Скорчева. Героинята й е 70-годишна пенсионирана учителка, която губи спестяванията си след ало измама, а парите са били за надгробна плоча на починалия й съпруг. Стефан Командарев „открил“ Ели Скорчева благодарение на Александър Косев, който в, повечето му филми е помагал като кастинг-режисьор. Когато чул предложението Командарев го приел на мига, свързал се с Ели Скорчева, предложил сценария, тя много го харесала и решили да започнат да работят заедно.

„Звъняли са ми много пъти хора, но доста несериозно беше всяко нещо. Стационарният телефон беше на името на мама, но мисля, че на случаен принцип са ми звънели няколко пъти. Единият път ми викат: „Мамо, ударих колата!“ – викам върни се удари я още един път. Глупаво общо взето беше. Вариантът обаче, който имаме във филма звучи много сериозно и аз го чух на живо и виждах, че срещу мен е човекът, който ме омагьосва, който ме манипулира и му се вързвах.“ – разказа пред „Монитор“ при един от кастингите за статисти в Шумен Ели Скорчева.

Героинята й живее в апартамент с прекрасна гледка към Паметника – мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“, построен за 1300 годишнината на България през 1981. Само преди дни монументът се появи като декор за рекламата на най-новия модел на БМВ, а в ежедневието е популярно място за разходки, фитнес и пикници на шуменци. До Паметника се стига по 1300 стъпала, по които се качва понякога и героинята на Ели Скорчева.

Звездата на родното кино се връща на снимачната площадка за първи път от 30 години. Последната й роля е в драмата на Любомир Христов и Валентин Недялков „Нежни убийства“ през 1991 година, там си партнира с Веселин Ранков и играе Жената.

Сценарият е построен върху документални материали на журналистката от Нова телевизия Тина Ивайлова, автор на поредица от репортажи за телефонните измами.„Сюжетът с ало измамниците е само една отправна точка, основно темата е за това какво се случва с поколението на нашите майки и бащи, живеят ли те достойно, така както заслужават. Не е достойно едни хора, които са работили честно и почтено през целия си живот, които са ни отгледали, да не могат да си позволят елементарни базисни неща като топло, парното вкъщи, добра храна, културен живот.“ – разказва Командарев.