0

* ГЕРБ: Има пропуск в указанията на ЦИК

* ДБ: Борисов само плаши хората да не гласуват

* ГЕРБ: Има пропуск в указанията на ЦИК

* ДБ: Борисов само плаши хората да не гласуват

Само седмица до вота на 14 ноември, а спорните въпроси около гласуването с машини стават все повече. Повод този път се оказаха методическите указания на ЦИК как да действат секциите в страната с машинно гласуване. ЦИК неколкократно призоваваше гражданите да бъдат много внимателни и преди да отидат да урните, да са наясно за кой точно вот искат да гласуват. Причината - след като потвърдят предпочитанието си на машината, което ще се случи два пъти на екраните на устройствата, избирателите няма да имат право на втори опит. Така ако сме гласували само за единия вот, СИК няма да ни позволи да гласуваме още веднъж и за втория. Именно поради това и на екраните на машините има три опции за избор, в това число и вот 2 в 1. Според ГЕРБ обаче в методическите указания на ЦИК има пропуск или поне възможност за тълкуване. В тях е записано, че избирател, който е гласувал само в един вид избор и се е подписал в избирателния списък, няма право отново да гласува в другия вид избор. Именно наличието на подпис дава основание на критиките на ГЕРБ, които твърдят, че ако не се е подписал в списъка,

избирателят може да поиска втора карта,

а СИК да му я даде. Така само няколко дни след скандала с допълнителните 228 машини, оказали се в склада с останалите, ЦИК трябва да се изправи с нова доза критики. За да докажат аргументите си, от ГЕРБ дори направиха демонстрация. Като поясниха, че след като получи втората карта, избирателят може да гласува във вота 2 в 1 и така да се озове с общо три разписки от машината или пък отново да гласува за същия вид избори, без членовете на секцията да разберат и директно да пусне контролната разписка в непрозрачната кутия. Според ГЕРБ именно това е предпоставка за манипулации. Те отрекоха упреците, че правят кръстоносен поход срещу машинния вот и подозират, че изборите няма да бъдат честни.

ЦИК не коментираха официално казуса, но от администрацията на комисията заявиха лаконично, че избирателите не могат да гласуват с две карти.

Покрай това обаче от ГЕРБ упрекнаха ЦИК, че само 4-рима ИТ експерти на комисията контролират софтуера и предупредиха за политически обвързаности. Така един от тях бил Александър Кирков. Неговият брат работел пък в ДАЕУ, който изработва ключа за софтуера на устройствата и за тяхното сертифициране. "Единият брат произвежда ключа, а другият го одобрява", коментира Тома Биков. Пламен Желязков - другият експерт - бил съдружник с Атанас Шарков, който в момента е в Инициативния комитет на Лозан Панов. Това на свой ред предизвика ответната реакция на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов, с чиято формация свързват от ГЕРБ ИТ експертите. Той обвини ГЕРБ и Борисов, че всички твърдения за манипулации с машините целят хората да се уплашат, да не отидат да гласуват,

да нямат доверие в изборния процес

и така вотът да се реши от твърдото ядро на ГЕРБ. По думите му има начин софтуерът да бъде контролиран - ако всички партии получат достъп до сорскода (изходния код – б.р.) и техните експерти да проверят дали всичко е наред. "Твоите хора в ЦИК си стоят на ушите и не ни подкрепят", каза Иванов.

Борисов и Иванов взаимно се обвиниха в коалиция с ДПС, след което отрекоха упреците един към друг. По думите на Борисов имало поредно нарушение на конституцията с назначаването на Янаки Стоилов преди КС да се произнесе по дело, в което Стилов е страна. Лидерът на ГЕРБ коментира заканата му да съди за клевета Бойко Рашков. Даде да се разбере, че адвокатът му е в чужбина и като се върне в България, във вторник ще внесе жалбата си.

 


228-те машини поръчани за резервни части


228-те допълнителни машини, поръчани от „Сиела Норма“ без знанието на ЦИК, са били за сервизна и презентационна дейност. Това се разбра от коментара на управителя на „Сиела“ Веселин Тодоров пред БНР. По думите му те в момента са задържани в склада по разпореждане на ЦИК и могат да бъдат използвани в предстоящия вот само ако ЦИК реши. „Сервизната дейност е нещо, което бихме правили, ако ЦИК ни разпореди изрично. Надяваме се да не се наложи, но е техника, която може да аварира и дефектира. И се надявам нито една да не трябва да се ползва“, коментира той. На въпроса защо тези машини са пристигнали в страната ни заедно с останалите 1600, управителят на „Сиела Норма“ каза, че престъпление не му е известно да е извършено. Веселин Тодоров аргументира жалбата до прокуратурата и до съда с това, че от миналата сряда „Сиела Норма“ търпи загуби. На свой ред ЦИК трябва да изпрати отговор до прокуратурата с тяхната версия на казуса. Той междувременно бе коментиран и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който отново попита защо 228-те машини са били в същия склад. По думите му така лесно могат да бъдат „начукани“ 228 000 гласа. Отново запита защо е страхът да бъдат преброени контролните разписки. Ако се хване разминаване, по думите му ще може да се обжалва вотът от машината. "Толкова ли няма друг склад в София", каза Борисов. На свой ред лидерът на ДБ Христо Иванов призова Борисов да престане да измисля невероятни истории за нарушения на вота. Призова го, ако има доказателства, да се обърне към "неговия добър приятел" главния прокурор Иван Гешев.

Иванов обвини Борисов и ГЕРБ, че в последната седмица преди вота се опитват да потиснат избирателната активност и да демотивират хората.