0


Прасетата от кочините по селата, са най-малкият виновник за разпространение на Африканската чума по свинете.


Прасетата от кочините по селата, са най-малкият виновник за разпространение на Африканската чума по свинете.



Последният случай на плъзналата зараза от АЧС в индустриалните комплекси Никола Козлево и свързания с него Брестак са едно от доказателствата. Това показва обследването на Центъра за оценка на риска ЦОР към Министерство на земеделието, което бе представено от проф. Георги Георгиев по време на земеделска среща в Златни пясъци.
Смут
Анализът, който проф. Георгиев показа, хвърли в истински смут представителите на индустриалния бизнес. Също и на тази част от ветеринарите към БАБХ, които са страстни привърженици на идеята да бъдат заличени задните дворове по селата. Според тях източник на възможно всички зарази по животните. Представените от учения безспорни доказателства бяха дори повод Румен Караманов от Асоциацията на индустриалните свиневъди да оттегли искането си да бъде заличен двор, което той направи в началото на срещата. Защото се оказа, че точно в промишления свинекомпекс Никола Козлево в радиус от двадесет километра не е имало нито една кочина, но заразата вилня със страшна сила помитайки без жалостно хиляди прасета/


Война
С АЧС сме в условия на война и трябва да се научим да живеем с него, заяви проф. Георгиев. Той добави, че вирусът на чумата е много по-различен от всички останали досега. Много по-устойчив и упорит. И това важи за целия свят, подчерта ученият.
От думите му стана ясно, че вирусът ще има драстични социални последствия, както и промени в структурата на самия бизнес, свързан с отглеждането на животни. Проф. Георгиев буквално заяви, че ще трябва да се променят политиките по отношение на животновъдството във всяко едно отношение и в света с оглед на връхлитащите ни зоонози.
Ние само излагаме фактите, а политиките се правят на третия етаж на МЗХГ, изтъкна той и призова цялата зала да слуша внимателно и да си води записки, ако е необходимо.
Кошница с яйца
Свършва ерата на индустриалните комплекси в животновъдството. Това става повече от очевидно от основните препоръки за биосигурност, които прави OIE- Световната организация на здраве по животните във връзка с АЧС. Основната препоръка за биосигурност и защита от вирусите е животните да не се отглеждат заедно в огромни ферми. Точно обратното, да бъдат разпределени на различни места в по-малки животновъдни обекти и да са по-малко на брой. Нещо, което в България все още трудно се осъзнава, особено от едрия бизнес. Георгиев нагледно обясни идеята с кошницата с яйца. Ако искаш да имаш здрави яйца, не слагай всичките 30 хил. в една кошница. От думите му стана ясно, че този принцип се прилага вече на много места в ЕС и че това ще е бъдещето на животновъдството. Георгиев обясни за кочините, че те не са така опасни, както големите ферми. Просто защото веднага могат да бъдат обезвредени. Освен това става дума за много малък брой животни в тях.
Защита от закона
Може би световните тенденции и препоръки, както и политиките на ЕС провокираха държавата да застане зад задния двор. Който тридесет години беше неглижиран, в сивата икономика и иронично наричан хоби животновъдство. Въпреки че в стотици села именно задният двор изхранва цели фамилии.
Но задният двор вече е официално признат в законодателството чрез последните поправки от края на януари в Закона за ветеринарно медицинската дейност. МЗХГ направи промени и към Наредба 44, в която кочините присъстват официално, както и мерките за биосигурност на които трябва да отговарят.

Зараза от Паламара и камиони с фураж

Заразата в свинекомплекса Никола Козлево е дошла най-вероятно от дивата природа. Това е изводът, до който стига екипът на ЦОР. Комплексът е разположен в гората, отделен от пътя, както е било по времето на соца. Обектът е отделен от населени места, няма домашни прасета в радиус от 20 км. Но пък е в съседство с ДЛС Паламара, обект на национален и международен ловен туризъм. Брестак е свързан с Никола Козлево. Около него също няма нито домашни прасета, нито убити диви.
Изводите са, че най-вероятен източник на инфекция е вирус от дивата природа, проникнал в Никола Козлево. От него е заразен Брестак. Установено е, че не са спазвани важни правила за биосигурност, едно от които е неправилна дезинфекция. Също така неактулен план за биосигурност от 2017 г, когато въобще не е имало АЧС у нас. От ЦОР са установили съществена подробност. Че се кръстосват пътищата на колите с фураж и животните.