0

Т еатрална работилница "Сфумато" продължава да качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube и днес идва ред на спектакъла "ОООО – Сънят на Гогол" по няколко от произведенията на великия класик, далечен баща на абсурдизма: „Невски проспект“, „Иван Фьодорович Шпонка“, „Женитба“ и „Записки на лудия“.

Театрална работилница "Сфумато" продължава да качва по едно представление седмично от своята театрална история в канала си в YouTube и днес идва ред на спектакъла "ОООО – Сънят на Гогол" по няколко от произведенията на великия класик, далечен баща на абсурдизма: „Невски проспект“, „Иван Фьодорович Шпонка“, „Женитба“ и „Записки на лудия“.

Постановката е на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев. В нея блестят актьорите Снежина Петрова, Албена Георгиева, Мирослава Гоговска, Елена Димитрова, Христо Петков, Цветан Алексиев, Огнян Голев и Антонио Димитриевски.
„Това не е просто спектакъл по текстове на Гогол, това е поредната експедиция на „Сфумато“ в света на един автор. На хоризонта на нашето търсене се провижда фантасмагоричният гоголев силует, загърнат в прочутия си шинел, боязливо пристъпващ по всемогъщия Невски проспект – гигантската витрина на империята, където всекидневно дефилира Петербург. Този град призрак, налуден проект, вдъхновен от образа на небесния Йерусалим, Гогол припознава като свърталището на демоните и дяволите. Всред тях живеят човеците на Гогол – всички до един негови двойници, порождения на неговите страхове, копнежи и разочарования. И те, като своя създател, стоят пред загадката на битието – като Давид срещу Голиат, като Едип срещу Сфинкса, като охлюва срещу планината... Геният на Гогол освобождава интуицията ни за парадоксални прозрения, по-истинни от правата логика. Като догадката, че успехът е форма на смърт, а провалът – шанс за възкресение. Как другояче можем да проумеем човека като същество, което се стреми към щастието – и бяга от него, когато го срещне?“, казват режисьорите за своя проект, чиято премиера се осъществява на 16 април 2009 г.


За своята работа в постановката Даниела Олег Ляхова получава наградата „Аскеер 2009“ за костюмография, а Асен Аврамов – за театрална музика. Спектакълът инкасира номинации „Аскеер 2009“ за най-добро представление, за режисура, за сценография, за изгряваща звезда на Елена Димитрова, за поддържаща женска роля на Албена Георгиева и Мирослава Гоговска, за водеща женска роля на Снежина Петрова, за водеща мъжка роля на Цветан Алексиев. Композиторът Асен Аврамов получава още и награда „Икар 2010“ за авторска музика, Маргарита Младенова и Иван Добчев са номинирани за „Икар 2010“ за режисура, а Христо Петков – за главна мъжка роля.
Постановката е имала гастроли и фесдтивални участие в Русия, Южна Корея, Македония, Румъния, Гърция.
Последното представление е на 3 декември 2019 г.