0

У чени от Германия и Полша се натъкнаха на богата колекция от инструменти, с които швайнфуртовските шимпанзета си набавят храна, съобщи сайтът Phys.org, цитиран от БТА.

Учени от Германия и Полша се натъкнаха на богата колекция от инструменти, с които швайнфуртовските шимпанзета си набавят храна, съобщи сайтът Phys.org, цитиран от БТА.

Тези примати от вида Pan troglodytes schweinfurthii обитават горите в северната част на Конго. Изследователите открили различни артефакти и инструменти, направени от маймуните и предназначени за набавяне на храна.
Учените изучавали поведението на популация от тези шимпанзета на територия от 50 хиляди квадратни километра в продължение на 12 години. Специалистите успели да документират откритите в 20 участъка примитивни инструменти и следи от дейността на тези животни. Изненада предизвикали новите видове артефакти, сред които дълги пръчици за улов на мравки от вида Dorylus, по-къси пръчици - за подсемейството на мравките понерини и други приспособления, предназначени за медоносни пчели без жило. Учените се натъкнали на непознати досега методи за обработка на храната, състояща се в стриване на твърдия субстракт на термитниците, на черупките на охлюви и костенурки.