0

Ш арлатани борят рак с кръв от костенурка. Оказва се, че за много хора това е мечтаното „чудо“, което ще ги избави от опасната болест. За целта обаче е необходима не каква да е констенурка, а шипоопашата, която е един от двата сухоземни костенурки, срещащи се в България. Те е обаче са защитени и тяхното отглеждане или търговията с тях, е незаконно. При установяване на такова нарушение, е предвидено наказание до 5 години затвор и глоба до 20 000 лв.

Ето защо ловците на костенурки ги продават в тайни групи в социалните мрежи, научи „Телеграф“ от жена, която допреди година членувала в такава група, търсейки помощ за мъжа си. По думите ѝ цената на костенурките варирала от 200 до над 400 лв. През годините пуснати обяви в публичните сайтове за продажба на сухоземни костенурки, стигаха до съда. Ето защо търговците сега са много по-внимателни. За „целебните“ свойства на кръвта от костенурки обаче е чувал и водещият онколог у нас проф. Асен Дудов. „Това е една много болна тема за мен, защото се боря вече 32 години с това нещо. За всичкото това време съм се срещал с най-чудни неща“, заяви завеждащият клиниката по Медицинска онкология към Аджибадем Сити Клиник Младост и председател на Българското онкологично научно дружество.

„Използват се от обикновени хранителни добавки и гъби, през изпражнения от скални орли, хрущял от акула, отрова от син скорпион. Познавам пациенти, които пътуват до далечни дестинации, където шамани уж премахват по магически начин техни органи. Такива ще мога да ви разказвам до безкрай, но аз нямам представа честно казано как това може да се изкорени от модела на поведение. Може би всички ние сме длъжници на здравната култура на обществото ни. Българинът обича да има нещо ирационално и това не зависи от държавата, правителството и т.н. Важно е семейството, което да възпитава едно здравомислие. Бих добавил и Църквата, защото тя е един инструмент на това да ни помогне да бъдем по-добри хора, но и да сме критични към своите действия. После училището, националната политика в областта на здравеопазването“, казва проф. Дудов. Той дава и пример със здравната система в Германия. „Там допреди години имаше алтернативен метод за лечение на рака с музика от гонг. Между другото той се реимбурсираше от една от касите им, защото там имат много здравни каси. Но тук е важният момент – който предприеме такъв подход, повече не може да получи финансиране за никой от стандартните методи на класическата медицина“, казва още онкологът.

Проф. Дудов предупреждава, че приемането на различни, макар и сами по себе си безвредни вещества, може да саботира терапията. „Попадайки в организма тези биологичноактивни вещества пречат на онези влакчета, които пренасят лекарствата, наречени плазмени протеини. Тези вещества имат по-силна залавна сила и така лекарствата за химиотерапия и имунотерапия се изхвърлят от организма непроменени, защото няма къде да се заловят. И пациентът казва „лечението не действа“, но не ни казва, че взима една или друга магическа добавка или средство“, обяснява специалистът. Проф. Дудов е категоричен, че никоя добавка не лекува рак, за разлика от съвременните терапии и лекарства. „Няма как да спрем социални мрежи, но понякога ние лекарите разбираме как едно такова нещо е отнело възможностите на човек да живее, да се радва на живота, да има по-добро качество на живот. Но всичко е въпрос на личен избор. Човек трябва или да вярва на класическата медицина, или да се обърне само към алтернативните методи и това да бъде неговият избор“, казва онкологът.