0

Д нес култовият актьор Шон Конъри отбелязва своя 90-и рожден ден и сякаш нищо не може да го бутне от пиедестала на славата. Все пак той е първият Джеймс Бонд, играл в цели 7 епизода от поредицата.

Днес култовият актьор Шон Конъри отбелязва своя 90-и рожден ден и сякаш нищо не може да го бутне от пиедестала на славата. Все пак той е първият Джеймс Бонд, играл в цели 7 епизода от поредицата.

Може би за това достолепният шотландец още минава за секссимвол в сърцата на поколения дами въпреки приказките му напоследък, че жената трябва да отнася по някой шамар, ако е заслужен. За тези си изказвания той отнесе доста критики, ала трудно можем да съдим коравият шотландец, кален в беднотия и война, нито пък да видим света през неговия строг поглед.

Щастливо число

Конъри безспорно е имал доста тежък живот на младини, но е извадил голям късмет точно когато трябва. Щастливото му число и до днес е 7, защото толкова пъти се е превъплъщавал в ролята на Джеймс Бонд. За разлика от другите си колеги той има привилегията да е първият актьор, влязъл в обувките на британския агент 007. В тази връзка има доста интересни съвпадения в биографията на Конъри, които само показват, че пътят му сякаш бил предначертан свише. Веднъж той бил спрян от полицай за превишена скорост, а името на ченгето се оказало сержант Джеймс Бонд. Докато работи като разносвач на мляко, бъдещата звезда прави доставки в училище Фетес в Единбург - същото, което посещава и героят Джеймс Бонд от романите на Иън Флеминг.

Малцина обаче подозират, че във филмите за Бонд младият Шон Конъри носи перука. Той започва да оплешивява едва на 17-годишна възраст, което изживява доста тежко. Любопитен факт е, че 18-годишен се занимава с културизъм. Явява се на конкурса „Мистър Вселена“, където печели 3-то място в категорията на дебютантите. Там обаче здравенякът вижда, че няма шанс в тази сфера, тъй като професионалистите са с доста по-добри тела от неговото. Така решава да хвърли енергията си към театъра, където имал спорадични участия, и една друга своя страст - футбола.

Страст

"Бях си загубил ума по играта. Постоянно ритах на асфалта пред нас. Нямаше врати, но си рисувах такива с тебешир на стената", спомня си холивудският ас. Той разказва още, че приемал актьорската професия единствено като временно занимание - само докато получи оферта от любимия си футболен клуб. Това се случва през 1953 г., когато получава предложение от мениджъра на Манчестър Юнайтед, тогава Мат Бъзби. Историята, която се разказва, звучи като приказка. На един мач Бъзби забелязва младия Шон, който играе ляво крило и носи по двама-трима съперници на гърба си и прави няколко голови асистенции. След мача мениджърът му предлага договор със заплата от 25 паунда седмично. Два дни Конъри мисли трескаво какво да прави и отказва. По странна ирония на съдбата по този начин шотландецът се насочва към славата и парите, избягвайки една доста злокобна участ. Защото само пет години по-късно младите играчи Манчестър Юнайтед, наричани "Бебетата на Бъзби" загиват в самолетната катастрофа в Мюнхен, а Конъри вероятно също можеше да е сред тях.

Томас

Въпреки че е известен като Шон, името на актьора е Томас, а на младини е наричан от близките си Томи. Томас Шон Конъри е роден на 25 август 1930 г. в Шотландия. Майка му била чистачка, а баща му - работник във фабрика и шофьор на камион. Шон има по-малък брат - Нийл Конъри. За да помага на семейството си, баткото започва да се труди едва 9-годишен. Първата му работа е разносвач на мляко към кооператива „Сейнт Кътбърт“ в Единбург. После сменя още доста работи, между които помощник в кланица и дори майстор на ковчези в една работилница. По някоя време немотията му омръзва и решава да потърси спасение в Британския кралски флот, където храната поне е осигурена. Така напуска училище и участва като матрос във Втората световна война. От онзи период и до днес са останали две татуировки. Скоро се уволнява заради язва на стомаха. За да изкара бързо пари, става гол модел за студенти по изкуство. Шон обаче не се отказва и от надеждата да стане филмова звезда. В края на 50-те звездата му изгрява във филма „В друго време, на друго място“. След четири години, в които играе в телевизионни проекти, Конъри дочаква ролята, която го изстрелва на върха - Бонд във филма "Доктор Но". Почувствал се стабилен материално през 1962-ра, актьорът се жени за Даян Силенто, която му ражда първородния му и единствен син - Джейсън Конъри, който също е актьор.

Брак

Конъри посещава уроци по танци в продължение на 11 години под опеката на шведския танцьор Ят Малмгрен. Горе-долу толкова издържа и бракът му и се развежда. Две години по-късно се жени повторно - за Мишелин Рокбрюн, с която е и до днес, но двамата нямат деца.

Междувременно продължава да играе Бонд във филмите: "Голдфингър" (1964г.), "От Русия с любов" (1963г), „Операция Мълния" (1965г.), "Човек живее само два пъти (1967), "Диамантите са вечни" (1971), "Никога не казвай никога" (1983 г.). Големият му триумф обаче идва с "Недосегаемите" (1987 г.) на Брайън де Палма. За ролята си като Джим Малоун, през 1988 г. Конъри печели "Оскар" и "Златен глобус" за най-добра поддържаща мъжка роля.

Изгуби $400 млн.

Шон Конъри изгуби 400 млн. долара, като отхвърли предложение да изиграе магьосника Гандалф в поредицата „Властелинът на пръстените“. Обяснението на гордия шотландец бе, че не може да разбере романите на Толкин, а и не желае да се снима в Нова Зеландия в продължение на 18 месеца.


Живее на Бахамите

Шон Конъри продаде доста скъп имот на Френската Ривиера за около 30 млн. долара и се премести да живее с втората си съпруга - художничката Мишелин Рокбрюн на Бахамските острови. Двамата споделят, че страстта към спорта ги срещнала и ги държи заедно до ден днешен. От известно време Конъри е луд по голфа. Той е собственик на имение на остров Ню Провидънс в залива Клифтън Бей и отделя доста средства за екологични инициативи.