0

Д опълнителните 228 машини за гласуване, задържани във склада с разпореждане на ЦИК, могат са се използват в предстоящите избори само ако комисията го разпореди. Това каза за БНР Веселин Тодоров - управител на „Сиела Норма“ - фирмата-доставчик на устройствата.

Допълнителните 228 машини за гласуване, задържани във склада с разпореждане на ЦИК, могат са се използват в предстоящите избори само ако комисията го разпореди. Това каза за БНР Веселин Тодоров - управител на „Сиела Норма“ - фирмата-доставчик на устройствата.

„Ние отговорихме на ЦИК - за сервизна и презентационна дейност. Сервизната дейност е нещо, което бихме правили, ако ЦИК ни разпореди изрично. Надяваме се да не се наложи, но е техника, която може да аварира и дефектира. И се надявам нито една да не трябва да се ползва“, коментира той.

 228-те машини са частна собственост и са в процес на придобиване от производителя им „Смартматик“, добави Тодоров. На въпроса защо тези машини са пристигнали в страната ни заедно с останалите 1 600, управителят на „Сиела Норма“ каза, че престъпление не му е известно да е извършено. Веселин Тодоров аргументира жалбата до прокуратурата и до съда с това, че от миналата сряда „Сиела Норма“ търпи загуби. 

По-късно пред БТА Тодоров  коментира, че тези 228 машини са предназначени за нужди на "Смартматик" и "Сиела Норма", които нямат нищо общо с изборния процес в България. "Не зная защо ЦИК очакват да коментирам търговски въпроси", отбеляза той. По думите му няма как тези устройства да представляват заплаха за манипулация на вота предвид факта, че те нямат софтуер и няма как да подменят машините, предназначени за изборите, чиито серийни номера са предоставени на институциите във връзка със сертифицирането. След разтоварването на машините, платени от държавата, на територията на "Карго партнърс", камионът трябваше да транспортира нашите машини на друга локация. Това беше забранено със заповед на председателя на ЦИК - беше ни наредено да бъдат разтоварени в същия склад, обясни Тодоров. Ние отказахме да я изпълним - обжалвахме в Административния съд - София град и сигнализирахме Софийската градска прокуратура. Контейнерът с наши машини беше разтоварен в двора на "Карго партнърс", а устройствата останаха запечатани в него, каза той.

Междувременно ЦИК още днес ще изпрати отговор на прокуратурата след жалбата на „Сиела Норма“ за задържани 228 машини за гласуване.  По-рано от ЦИК сигнализираха МВР, че устройствата са доставени заедно с другите машини за изборите и има риск от злоупотреби. От доставчика „Сиела Норма“ твърдят, че устройствата са частна собственост и задържането им е незаконно.На заседанието в неделя на ЦИК говорителят Камелия Нейкова обясни как се е развил спорът с фирмата доставчик. „Ние изпратихме уточняващо писмо да конкретизират за какви дейности, както твърдят, че ще се използват в България, несвързани с изборите са те, в отговор, на което получихме препис от жалба до Административния съд в София град", каза тя.