0

Новият компактен кросоувър Skoda Karoq е премиерата на щанда на марката на автомобилния салон в София. Новият високопроходим модел идва като наследник на Yeti за да ни впечатли с авантюристичния си дух и забележителни качества. Напълно новият компактен кросоувър изпъква с динамичния си дизайн и с многобройни кристални елементи, традиционни за Чехия. Моделът предлага щедро пространство в интериора и багажното отделение, нови полезни асистиращи системи, изцяло LED предни светлини и за първи път при Skoda - дигитално табло за управление, което може да бъде програмирано в четири различни дизайна.

Водачът може да използва бутон на дисплея в модулната информационно-развлекателна система, за да избере кои дисплеи да се визуализират, в коя част от таблото и в какъв размер. Информация за аудиосистемата, телефона и асистиращи системи, както и за състоянието на автомобила могат да се зададат централно, вдясно или в ляво на таблото. Багажникът е с капацитет 521 литра при задни седалки в нормално положение. При свалени седалки, това пространство се увеличава на 1630 литра. В комбинация с опционалната система VarioFlex на задните седалки, капацитетът за багаж може да варира между 479 и 588 литра.

Karoq предлага щедро пространство в интериора и за първи път при Skoda - дигитално табло за управление.

Новата Skoda Karoq се предлага с пет двигателя – два бензинови и три дизелови. Двата бензинови и два от дизеловите са напълно нови в гамата. Обемите им са 1.0, 1.5, 1.6 и 2.0 литра, а мощностите варират от 115 до 190 к.с. Всички мотори са с турбокомпресор и директно впръскване, старт-стоп технология и система за рекуперация на спирачната енергия. Агрегатите са съчетани с 6-степенна механична предавателна кутия или 7-степенна автоматична DSG с двоен съединител. Като опция е налично и задвижване 4x4. В новата Skoda Karoq, по традиция за марката, са внедрени куп хитроумни решения, като системата за плъзгане напред-назад на задните седалки VarioFlex и електрическата багажна врата, която може да се отвори или затвори отвътре, чрез бутон в интериора.

Отпред новата Octavia RS 245 се отличава с новия кристален дизайн на светлините и чертата решетка.

На автосалона в столицата посетителите могат да разгледат и новата Skoda Octavia RS 245 - спортният модел в гамата на чехите. Най-бързата Skoda сега става още по-мощна, по-динамична и носи още повече емоции във всекидневието, защото този спортен автомобил не прави компромиси нито с комфорта на возене, нито с обема на багажника и всичко, от което се нуждаем в колата си всеки ден. Спортният модел е във вариант седан и комби. Напълно обновената предна част на модела с по-широка радиаторна решетка и голяма долна решетка тип „медена пита“ в бронята допринасят за по-суровия и динамичен изглед на автомобила.

Задните светлини са в характерната С-образна форма и с LED технология, а на багажника има спойлер.

Octavia RS 245 се задвижва се от бензинов турбодвигател 2.0 TSI с директно впръскване с мощност от 245 к.с. Максималният въртящ момент от 370 Нм е наличен в интервала от 1600 до 4300 об/мин. Скоростните кутии са 6-степенна механична или 7-степенна автоматична с двоен съединител DSG. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема само за 6,6 секунди при седана и за 6,7 секунди при комбито. Максималната скорост е електронно ограничена до 250 км/ч.

За почитателите на спортния лукс, флагманът Superb е в специална версия Sportline с атрактивен цвят.

Иновативната система за осветеност осигурява още по-безопасно шофиране, а благодарение на вградения Wi-Fi хотспот, всички на борда на Skoda Octavia RS 245 могат да са постоянно онлайн. Множество асистиращи системи допринасят за повече комфорт и безопасност по време на пътуване. Капацитетът на вътрешното пространство и на багажника си остава ненадминат за мащабите на компактния сегмент.

В интериора доминира черният цвят, а материалите са висококачествени. Спортните седалки са по-високи отстрани и са с вградена облегалка за главата, осигурявайки сигурност и стабилност, дори и при вземането на завои с по-висока скорост. Седалката на водача е електрически регулируема, с лумбална опора и функция за запаметяване до три позиции. Спортният волан е облицован с перфорирана кожа и има функция за подгряване, като опционалното оборудване.

На щанда на Skoda е изложен и 7-местният високопроходим модел Kodiaq, който стана „Кросоувър на годината”.

На щанда на Skoda са изложени също и обновените моделите Citigo, Rapid, Rapid Spaceback, Octavia и Octavia Combi, както и Fabia Monte Carlo, Fabia Combi, и разбира се новият 7-местен SUV-модел Kodiaq. За почитателите на спортния лукс флагманът Superb е в специална версия Sportline с атрактивния цвят „Драконова кожа”.