0

На автосалона в Женева, който отваря врати след броени дни, чехите от Skoda ще покажат обновения си модел Rapid, както и хечбека Rapid Spaceback. Седанът Rapid се появи през 2012 година, а хечбекът с 5 врати Rapid Spaceback се присъедини в гамата на Skoda година по-късно. Сега и двата модела са получили промени в дизайна на външния вид и интериора, оборудвани са с иновативни системи и се задвижват с по-икономични и динамични двигатели, като в гамата влиза новият 3-цилиндров бензинов турбомотор 1.0 TSI, познат от малките моделите на Volkswagen. Освежените Rapid и Rapid Spaceback вече имат нови фарове, които като опция могат да бъдат и биксенонови, в които са интегрирани светодиодни дневни светлини.

В задната част на Rapid съвсем леко е променена вътрешната конфигурация на C-образните светлини.

Съвсем леко са променени светлините за мъгла, които могат да бъдат оборудвани с функция за осветяване при завиване на автомобила. В най-високото ниво на оборудване Style е поставена хромирана ивица между фаровете за мъгла, а мигачите са светодиодни. В задната част едва забележимо е променена вътрешната конфигурация на C-образните светлини. Като опция обновените Rapid и Rapid Spaceback разполагат със сензорни светлини, които се активират автоматично при навлизане в тунел или при тъмнина. Електрониката реагира на насрещни автомобили на разстояние до 400 метра и веднага сменя дългите светлини с къси. Обновените модели Rapid и Rapid Spaceback са оборудвани с джанти с нов дизайн и се предлагат в няколко нови екстериорни цвята.

В салона са променени арматурното табло, отворите за вентилация и отопление, и оформлението на вратите.

В интериора на моделите Skoda Rapid и Rapid Spaceback са променени арматурното табло, отворите за вентилация и отопление, както и оформлението на вратите. В мултимедийните системи Swing и Amundsen е увеличен диагоналът на дисплея, добавен е интерфейс SmartLink+, поддържащ Apple CarPlay, Android Auto, MirrorLink и SmartGate. Моделът също така разполага с нов чифт USB-портове в задната част на салона за зареждане на смартфони и таблети. Моделите са получили като опция и асистент при потегляне по наклон, преден и заден парктроник, безключов достъп в колата и бутон за стартиране на двигателя. За безопасността на пътниците на борда има 6 въздушни възглавници, ABS и стабилизираща програма ESP.

В нивото на оборудване Style има хромирана ивица между фаровете за мъгла, а мигачите са светодиодни.

С обновяването на външния вид и интериора, Skoda Rapid и Rapid Spaceback са получили и изцяло нов двигател. Това е 1,0-литровият 3-цилиндров турбомотор 1.0 TSI с два варианта на мощност от 95 и 110 к.с. Най-големият бензинов двигател е 1.4 TSI със 125 к.с. с възможност за изключване на два от цилиндрите. Дизеловият агрегат 1.4 TDI се предлага във варианти с 90 и 115 к.с. Поръчките за обновените модели в Европа и у нас ще започнат през април.

Обновеният Rapid Spaceback е качен на джанти с нов дизайн и се предлага в няколко нови екстериорни цвята.