0

К ласическият образ на най-известния в света скъперник чичо Скрудж ще оживее на сцената на сливенския драматичен театър „Стефан Костов“  на 8 януари в постановката „Скрудж-привидения в мрака“ по до болка познатата на милиони любители на Мелпомена приказка на Чарл Дикенс.

Класическият образ на най-известния в света скъперник чичо Скрудж ще оживее на сцената на сливенския драматичен театър „Стефан Костов“  на 8 януари в постановката „Скрудж-привидения в мрака“ по до болка познатата на милиони любители на Мелпомена приказка на Чарл Дикенс.

„Тъмнината е евтина и затова я харесвам!“, обича да повтаря героят Ебенизър  Скрудж от новелата „Коледна песен“, която се появява на бял свят през далечната 1843 година и не спира да вълнува малки и големи вече втори век.

 Прототипът на скъперника е първият британски милионер Джеймс Ууд, някога собственик на прочутата„Глостър Оулд Банк“, наричан от съвремениците си „Скъперника Глостър“.За промяната, настъпила в него само за една нощ е избрал да разкаже режисьорът Августин Демерджиев, който е поканил за начинанието си актьорите актьорите Ивайло Гандев /Скрудж/, Димитър Марков /призраците и Джейкъб Марли/  и Николина Велчева /Джейн/ . В драматизацията на класическия текст му помогнала Мария Павлова, която е и сценограф на постановката и учи театрална критика  в НАТФИЗ , а художник е Александра Цветкова, чийто дипломиране в НХА предстои. Пак тя е направила и магическия афиш.

„Как е възможно един сън да промени човека? Не сън, а магия! Магия е това!“, коментират първите зрители, които са проследили репетициите, продължили буквално до деня на премиерата, включително навръх двата „национални“ празника Йордановден и Ивановден.

На практика почти едновременно образът на скъперника ще оживее на три сцени: в Сливен, Ловеч и Благоевград, което доста изненадало дюбютиращия в режисурата Демерджиев. Когато в края на октомври м. г. предложил на директорката на сливенския театър  Радка Костова дикенсовото заглавие нищо не предполагало че към него ще проявят интерес и други трупи.

„Изглежда не само при нас има желание за промяна, за някакво ново начало щом като вкупом сме се насочили към такава мрачновата фигура и сме потърсили начин да я …очовечим“, коментира Демерджиев и изрази надежда, че следновогодишната премиера  ще принесе в цялата година коледния дух.

„Това е постановка за цялото семейство, искрено вярваме че идеята за добрата промяна ще бъде прегърната както от децата, така и от родителите, добре дошли са всички , защото театърът е Магия, а с нейна помощ и най-големия скъперник макар и лекичко открехва … кесията!, с усмивка постави финала на разговора режисьорът дебютант от Града на стоте войводи.