С ладко, изкушаващо и апетитно. Зимата винаги е била време за хапване на сладки неща в големи количества. Лора и Стоян от „Бон Апети“ доказват тази максима с няколко интересни рецепти на 24kitchen.bg и bonapeti.bg.
Чийзкейк на точки
Продукти: за основата: 250 г какаови бисквити; 100 г краве масло; 2 с. л. захар; 1 белтък; За крема: 600 г крем сирене; 200 г заквасена сметана; 150 г захар; 80 г черен шоколад; 1 ванилия; 2 яйца (размер L); 1 жълтък; Приготвяне: Бисквитите се смилат, смесват се с разтопеното масло, захарта и леко разбития белтък. Дъното на кръгла форма за печене с диаметър 24 см се застила с хартия за печене. Сместа се разпределя по дъното и стените, като се притиска добре. Пече се в загрята на 180 градуса фурна за около 10 минути, след това се охлажда. Крем сиренето, заквасената сметана и захарта се разбиват, добавят се яйцата, жълтъкът и ванилията, разбърква се за кратко. Половин чаена чаша от сместа се заделя. Шоколадът се разтопява в микровълнова фурна и се смесва със заделената част от крема. Белият крем се поставя върху охладената основа, заравнява се добре. Шоколадовата смес се поставя в пош и се правят точки върху повърхността на белия крем и леко в дълбочина. Формата се поставя в тава, налива се вода (до 2 см) и чийзкейкът се пече в загрята на 150 градуса фурна (без вентилатор) за 50 минути. След това фурната се изключва, вратата се отваря леко, а чийзкейкът се оставя вътре за около 30-40 минути. Преди сервиране се охлажда минимум 4 часа.
Щрудел с моркови
Продукти: 3 фини точени кори; 500 г моркови; 125 г краве масло; 100 г захар; 30 г стафиди; 250 мл кондензирано мляко (неподсладено); 2 шушулки кардамон; пудра захар за поръсване; Приготвяне: Морковите се обелват и се настъргват на едро ренде. Запържват се в около 100 г от маслото на слаб огън. Когато започнат леко да се карамелизират, се налива кондензираното мляко. Добавят се и счуканите семенца от шушулките кардамон, стафидите и захарта. Готви се около 20 минути. Оставя се да се охлади. Три кори се разделят на половина. Всяка половинка се маже с част от останалото масло. Поръсва се с морковите. Навиват се рула. Подреждат се в тава и се пекат около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Поръсват се с пудра захар, нарязват се и се поднасят.
Баклава с орехи и шамфъстък
Продукти: 800 г фини точени кори; 250 г орехи; 250 г ядки шамфъстък; 100 г захар; 1 ч.л. канела; 200 г краве масло; За сиропа: 600 г захар; сокът на половин лимон; Приготвяне: Смелете орехите заедно с половината от захарта, а ядките шамфъстък - с останалата захар. Ароматизирайте смлените ядки с канелата. Изрежете точените кори така, че да паснат на големината на тавата за печене. Намажете дъното на тавата с разтопено масло. Сложете 3-4 кори, след това част от ореховата смес, отново 3-4 кори, поръсете с част от сместа с ядки шамфъстък. Редувайте така, докато корите свършат. Завършете с кори. Разрежете баклавата с остър нож като слънце. След това я залейте хубаво с разтопеното масло. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Печете баклавата, докато се зачерви хубаво - около 20 минути. Намалете фурната на 80 градуса и печете баклавата до готовност - около 2 часа. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете баклавата да изстине. От захарта, 600 мл вода и сока от лимон сварете сироп. Залейте охладената баклава с горещия сироп. Сиропът трябва да я покрие много добре (да плува). Оставете да се охлади. Приберете в хладилник за минимум 3 дни да се напои добре.
Бананов крем карамел с маршмелоу
Продукти: За крем карамела: 2 банана; 600 мл прясно мляко; 250 г захар; 10 г бурбонска ванилова захар; 3 жълтъка; 3 яйца; За маршмелоу: 300 г захар; 300 г глюкоза; 250 мл вода; 25 г желатин; 10 г бурбонска ванилова захар; 50 г пудра захар; 50 г царевично нишесте; олио за намазване; За гарниране: 200 г дулче де лече; 30 мл бърбън; 5 г бурбонска ванилова захар; 100 г пържени солени фъстъци; Приготвяне: Гответе бананите на пара 10-12 минути, без да ги белите. След това ги обелете и докато са още топли, ги пюрирайте със 100 мл от млякото. За карамела сипете 120 г от захарта в съд и загрявайте на умерен огън, докато се получи карамел. Разпределете го в 6 керамични формички за брюле. Загрейте останалото мляко. Разбийте жълтъците, яйцата, останалата захар и ванилова захар. Налейте топлото мляко и разбъркайте. Добавете и банановата смес и разбъркайте. Разпределете сместа в купичките с карамела. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор. Поставете купичките в тава, сложете я във фурната. Налейте гореща вода в тавата и печете 30-40 минути на водна баня. За маршмелоу постелете тавичка с размери с хартия за печене. Намажете с олио и поръсете с половината от предварително смесените пудра захар и нишесте. В купата на миксера налейте 120 мл вода и в нея накиснете желатина. Загрейте 130 мл вода със захарта, ваниловата захар и глюкозата. Варете, докато сиропът достигне 115-117 градуса. След това на тънка струйка го налейте към желатина при постоянно разбиване с миксера. Щом стане с текстура на меренг, прехвърлете в тавата и заравнете. Поръсете с останалите пудра захар и нишесте и оставете да съхне на стайна температура поне 4 часа. След това нарежете. Смесете дулче де лечето с ваниловата захар и бърбъна. В чиния сложете от соса, отгоре обърнете крема, после поставете маршмелоу. Карамелизирайте с горелка и поръсете с накълцани фъстъци.
Дунавски вълни
Продукти: За тестото: 350 г брашно; 300 г замразени вишни; 180 г захар; 225 г меко масло; 5 яйца; 1 пакетче бакпулвер; 2 с.л. какао; 2 с.л. прясно мляко; За крема: 500 мл прясно мляко; 140 г захар; 40 г нишесте; 2 жълтъка; 180 г краве масло; За глазурата: 200 г натурален шоколад (70% какао); 20 г масло; Приготвяне: За тестото разбийте добре маслото и захарта. Едно по едно добавяйте яйцата, като продължавате да разбивате. Сипете и бакпулвера, и брашното и разбъркайте добре. Ако тестото е гъсто, добавете малко прясно мляко. Смесете 1/3 от тестото с какаото, а останалата част оставете бяла. Към какаовото тесто налейте прясното мляко, за да не е много гъсто. Загрейте фурната на 180 градуса (с вентилатор). Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене, изсипете бялото тесто, върху него - какаовото, като го изравните. С лъжица внимателно правете движения, наподобяващи вълни, внимавайте да не се получи мраморен ефект. Поръсете вишните и леко ги притиснете надолу. Изпечете сладкиша до готовност - за 35-40 минути. Охладете го. За крема кипнете млякото. В купа смесете нишестето, жълтъците и захарта, налейте част от топлото мляко, за да се темперират. Изсипете ги в горещото мляко и гответе на умерен огън при постоянно бъркане, докато кремът се сгъсти. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади. Разбийте крема с миксер и малко по-малко към него добавяйте маслото, трябва да се получи гладък крем. По желание ароматизирайте с бренди. Разпределете крема върху охладения сладкиш, загладете хубаво с шпатула. За глазурата разтопете на водна баня шоколада, смесете го с маслото и разбъркайте. Залейте сладкиша с глазурата и с вилица направете вълни по повърхността. Оставете в хладилник за 4 часа.
Ябълков пай
Продукти: За тестото: 250 г бяло брашно; 250 г пълнозърнесто брашно; 180 г пудра захар; 250 г краве масло; 2 яйца; 1 ч.л. бакпулвер; 1 пакетче ванилия; За плънката: 1,6 кг ябълки; 150 г кафява захар; 150 мл ябълков сайдер; 60 г краве масло; 1 лимон; 2 с.л. кленов сироп; 30 мл бренди; 1/2 ч.л. канела; 5 шушулки кардамон; За гарниране: 175 г крем сирене; 60 г печени орехи; 20 мл кленов сироп; 20 мл бренди; 1 щипка канела; пудра захар за поръсване; Приготвяне: За тестото разбийте маслото със захарта и яйцата. Добавете двата вида брашно, ванилията и бакпулвера. Увийте в прозрачно фолио и приберете в хладилник да стегне. Обелете различни видове ябълки и ги нарежете на едри кубчета. Загрейте маслото. Пуснете ябълките, поръсете ги със захарта и ги карамелизирайте леко. Налейте лимоновия сок и сайдера. Поръсете с канелата, прибавете кленовия сироп, смлените семенца от шушулките кардамон. Изчакайте течността да се изпари. Сипете брендито и фламбирайте. Ако е нужно, поръсете със смлени бисквити. Охладете леко. Разделете тестото на две части. Едната част разточете и разстелете във форма за печене с диаметър 24 см, застлана с хартия за печене, тестото трябва да покрива и стените. Отново приберете в хладилник, за да стегне - за 10-12 минути. Върху блата във формата сложете плънката от ябълките. Покрийте с останалото тесто – разточено на кора, с оформени дупки. Прищипете краищата, за да се затвори добре паят. Отново охладете за 20 минути. Загрейте фурната на 170 градуса (с вентилатор). Изпечете пая за 45 минути. Накълцайте орехите фино, смесете ги с кленов сироп, крем сиренето, брендито и щипка канела. Нарежете охладения пай и сервирайте с ореховото сирене. Поръсете с пудра захар.
Палачинкова торта тирамису
Продукти: За палачинките: 200 мл газирана вода; 600 мл прясно мляко; 300 г брашно; 1 с.л. разтопено масло; 4 яйца; 1 щипка сол; 1 ч.л. инстантно кафе; 3 ч.л. какао; масло за намазване; За крема: 500 г маскарпоне; 300 мл течна животинска сметана; 60 мл вино марсала; 200 г пудра захар; 1 пакетче ванилия; Приготвяне: За палачинките в купа разбийте брашното, яйцата, маслото, кафето, какаото, солта, захарта, прясното мляко и газираната вода. Оставете тестото за 30 минути в хладилник. В намазан с масло тиган пригответе тънки палачинки. За крема смесете жълтъците, марсалата и захарта и ги гответе на водна баня, докато се сгъстят. Дръпнете от огъня и оставете леко да се охлади. Разбийте сметаната - трябва да стане пухкава. Смесете маскарпонето с жълтъците и ванилията, а след това и с разбитата сметана. Подредете палачинките една върху друга, като ги мажете с крем и ги поръсвате с какао. Завършете с крем. Охладете тортата за поне 4 часа. Преди поднасяне поръсете с какао.
Кокосов сладкиш
Продукти: 100 г краве масло; 200 г захар; 4 яйца; 60 г брашно; 1/2 ч. л. бакпулвер; 1 кокосов орех; 450 мл прясно мляко; Приготвяне: Кокосовият орех се чупи. Ядката се изважда и се настъргва – трябва да се получат около 200 г стърготини (б.р. - може да се ползват директно и 200 г стърготини, купени от магазина). Маслото се разтопява и се разбива със захарта. При постоянно разбиване се добавят яйцата. Сипва се млякото. Добавят се кокосът, брашното и бакпулверът и се разбърква с телена бъркалка. Сместа се изсипва в керамична тава, постлана с хартия за печене. Отгоре се поставя друг лист хартия, изрязан във формата на съда. Слага се на най-долната степен и се пече в загрята на 170 градуса фурна с вентилатор за около час. Охлажда се и се сервира.