0

К остариканецът с италиански паспорт Виктор Мануел Спига ще бъде съден у нас за убийството на бившата си приятелка и бизнес партньор Алена Щерк, но при осъдителна присъда ще я изтърпи в Италия.

Това стана ясно след екстрадирането му в България на 15 юни т.г. с редовен полет от Рим. Пред италиански съд Спига е дал съгласие да бъде екстрадиран в България, вместо да бъде водено дело за екстрадицията му на Апенините. „Съветът и на двамата адвокати - на мен и на италианската колежка, беше да се съгласи да бъде екстрадиран в България, защото процедурата по екстрадиция е такава, че той така или иначе щеше да бъде екстрадиран. Шансът да не бъде екстрадиран беше минимален. И освен това нашата цел не е да затрудняваме разследването. Напротив, целта е да помогнем да се разследва пълно,обективно и възможно най-бързо“, каза пред журналисти адвокатът на Спига Любен Казанлиев.

Софийският градски съд наложи в събота мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Спига.

Обвинение

На 16 юни в СДВР бе повдигнато обвинение на чужденеца за убийство с особена жестокост. Спига не признава вината си и се възползва от правото да не дава обяснения.

Според разследващите той е умъртвил Алена Щерк - IT специалист и инструктор по латинотанци, с множество удари в главата в гаража към жилището й в столичния кв. Бояна или в нейната кола на 26 срещу 27 май т.г. След това с колата й Спига е закарал тялото и го изхвърлил близо до Радомир. Правил е опити за заличаване на следи. После наел кола, с която заминал за Италия през Гърция. След европейска заповед у нас той бе задържан на 30 май в италианския град Асколи Пичено пред хотел, където бил отседнал. Първоначалната европейска заповед за отвличане на Щерк бе променена за убийството й след намирането на нейното тяло. „ДНК-то в колата на убитата Алена Щерк съвпада с това на задържания Виктор Спига“, казаха от Софийската градска прокуратура. Според държавното обвинение мотивите за престъплението тепърва ще се изясняват, но водещ е този за ревност, тъй като преди време Щерк и Спига разделили общия си бизнес без проблеми. Досега няма данни за участие на друг човек в убийството на жената.

Комуникация

„Разговарях с него последните дни, но не сме говорили във връзка с казуса. Каквото имаше да се говори, то се говори първите дни. Последните дни сме си говорили главно за личните му неща - за апартамента му, за работата му, за дружеството, неща, които имам да свърша по тях. В първите дни казваше, че е невинен, че няма нищо общо със случилото се и ми даваше насоки за това какво да говоря пред медиите, свързано с неговото пребиваване в България в последните дни, преди да замине за Италия. Доколкото знам, са извършени процесуално-следствени действия по делегация в автомобила там. Иззети са всички вещи, които са се намирали в него, и със специални вещества е извършена проверка за следи от кръв или други вещества. Единствено е намерено едно петно от неорганично вещество на стелката до тази на шофьора, т.е. на съседната седалка, като не може да се каже дали това е нова следа, или е нещо останало от преди - все пак той е наел колата и я е ползвал 2-3 дни, преди това тя е наемана от други хора. Ако определят най-тежката мярка, каквато в същност очаквам - задържане под стража, ще я обжалвам. Като внесат досъдебното производство папките в съда, ще се запозная с доказателствата и оттам нататък вече ще мислим за защитна стратегия“, каза още адвокатът на Спига. В събота СГП ще поиска от съда да наложи на Спига най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Доказателства

Щерк е била убита с 8 удара по главата с тъп предмет. Оръжието на престъплението не е открито, но близо до мястото, където е захвърлено тялото, криминалистите попаднали на бутилка от белина, с която Спига се е опитал да изчисти следите от кръв по колата и в гаража на жертвата.

В единственото си интервю до момента - това пред вестник „Телеграф“, синът на Алена Щерк - Кристиян Щерк, каза, че майка му е подавала жалби за психически тормоз срещу Спига в 6-о районно. В прокуратурата не са постъпвали сигнали за домашно насилие от Щерк. „Не искам и да помислям, защото си представям как е станало... И не беше малка следата от кръв. Миришеше на белина в гаража, което не беше нормално, но по колата имаше следи от кръв", каза още Кристиян Щерк. Първоначално впечатленията му от Спига били доста добри. „Не бих предположил, че е лош човек или нещо подобно, но впоследствие стана ясно, че нещо не е наред и майка ми приключи връзката им", разказа още синът. Впечатленията на майката и сестрата на Щерк от Спига също не били добри. Алена обаче не се оплаквала пред тях, за да не ги тревожи.

Тя ще бъде погребана в края на юни, каза пред „Телеграф“ неин приятел. Така реши семейството, иначе тялото вече е освободено от прокуратурата, обясни той.