0

С масовото преселение на българите по света в последните 3 десетилетия се пренесоха и нашенските вкусове. Сред тях са и за баници, като в много големи и по-малки градове може да се видят надписи за баница. В различни градове на Стария континент и двете Америки се приготвят и продукти, които минават за домашни баници. Любопитно е, че по света в повечето случаи се говори за софийска, а не българска баница. Тук под един знаменател спадат дори различни видове банички, баклава и тутманик. В TasteAtlas също се уточнява, че има равенство между софийска и българска баница. Ето идеи за различни видове софийска баница от gotvach.bg.

Класическа За тестото: 1 голямо яйце; 1 с.л. олио; 2 с.л. оцет; брашно - колкото поеме; За плънката: 300 г сирене; 500 г кисело мляко; 4 яйца; 1 равна ч.л. сода бикарбонат; 1 пакетче масло; Приготвяне: От брашното, олиото, оцета и яйцето замесете средно твърдо тесто. От него се оформят топки, всяка от които се разточва върху набрашнен плот на много тънка кора за баницата. Разточените кори се нареждат една върху друга с малко брашно между тях и се оставят да починат и позасъхнат за час. След това пригответе плънката от натрошеното сирене, объркано с разбитите яйца и киселото мляко, в което предварително сте разтворили содата. Намазнете тавата, в която ще печете. Всяка една кора се напръсква или намазва хубаво с горещо олио, разпределя се по дължина от плънката и се завива на руло. Нарежда се по формата на стената на тавата, като цялото нареждане е от вън на вътре. Най-накрая върху баницата и по краищата й се разпределят кубчета от маслото. Софийската баница се пече в загряна фурна на 200 градуса за 10-тина минути, след това се намалява на 150 градуса и се доизпича до зачервяване.

Домашна Продукти: За тестото: 1 яйце; 1 ч.л. сол; 3 с.л. олио; 1 ч.ч. топла вода; брашно - колкото поеме; 250 г масло за намазване; За плънката: 3 яйца; 300 г сирене; Приготвяне: Чукнете яйцето в голяма купа, добавете солта, олиото и топлата вода, разбъркайте добре. Добавяйте пресятото брашно на етапи и бъркайте, след като това стане невъзможно с ръце, замесете меко и нелепящо се по пръстите тесто. Разделете тестото на 3 еднакви топки и ги завийте за 30 минути, да престоят така. Разтопете маслото. А отделно смесете разбитите яйца и натрошеното сирене. Разточете с точилка едно от топчетата на тънка кора, намажете я обилно с масло и я завийте на плик (събирате срещуположните краища към средата на кората). Така процедирате и с останалите 2 топчета. Започвате второ разточване на корите, доколкото можете, нищо че ще стане малко парцалив листът, отново намажете с масло, а върху него равномерно разпределете 1/3 от плънката. Важно е да има навсякъде от плънката, не бива да остава само тесто. Навийте листа на рехаво руло и навийте в средата на тавата, отново рехаво. Така процедирате и с останалите два плика, които навивате около първото руло. Отгоре намажете с останалата мазнина и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до зачервяване. Извадете баницата от фурната и полейте чрез напръскване със студена вода, завийте с чиста кърпа и оставете за 15 минути да омекне.

С извара Продукти: 1 кг брашно; 1 с.л. олио; 3 ч.л. оцет; 3 яйца; 2 ч.л. сол; 1,5 ч.ч. хладка вода; 400 г извара; Приготвяне: Пресяваме брашното в широк съд и правим в средата кладенче, в което сипваме оцета, олиото, яйцата, солта и половината от водата. Замесваме тесто, като поемаме част от брашното и постепенно прибавяме и останалата вода. Омесваме много добре, докато се получи гладко тесто, покриваме го с влажна кърпа и оставяме да престои 30 минути на хладно място. След това го нарязваме на малки парчета - колкото яйце, и правим питки. Намазваме ги с по-малко олио и ги оставяме да престоят още 30 минути. Разточваме всяка питка на тънка кора и поставяме по 1,5 с.л. извара. Навиваме на руло и после на охлювче. Подреждаме баничките в намаслена тава и печем в загрята фурна до зачервяване.

Сладка Продукти: За тестото: 1/3 кубче мая; 500 - 600 г брашно, колкото поеме; 2 яйца; 200 мл прясно мляко; 1 с.л. захар; 1 щипка сол; 2 ванилии; За поръсване: 2 ч.ч. смлени орехови ядки; 125 г разтопено масло; За сиропа: 3 ч.ч. захар; 3 ч.ч. вода; сокът на 1/2 лимон; Приготвяне: От изброените продукти се замесва хубаво меко тесто, което се оставя да втаса за 15-20 минути. Премесва се отново и се разделя на четири равни части, всяка се оформя на питка. Всяка питка се разточва на кора. Взема се една кора, маже се обилно с разтопеното масло и се поръсва с орехи. Върху нея се покрива с втора кора, която отново се маже с масло и се поръсват орехи. Навива се на стегнато руло, което започва да се усуква и издърпва. Готовото руло се слага в намаслена тавичка, оставя се да втаса за 10 минути. Намазва се с разтопено масло и се пече на 180 градуса за 25-30 минути. След като се охлади, се залива със студен сироп, приготвен от 3 ч.ч. захар, 3 ч.ч. вода, малко лимонов сок и 1 ванилия.