0

С офийската опера и балет се готви за откриването на новия си фестивал „Портал на два свята“, който ще се проведе от 29 август до 7 септември на късноантичната крепост Цари Мали град, разположена на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София.

Софийската опера и балет се готви за откриването на новия си фестивал „Портал на два свята“, който ще се проведе от 29 август до 7 септември на късноантичната крепост Цари Мали град, разположена на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София.

Това е шестата сцена на Софийската опера и балет за Летен сезон 2020, която символично ще вдигне завеса по инициатива на режисьора и директор на трупата акад. Пламен Карталов в търсене на нови исторически места, свързани с легендарни оперни сюжети. Фестивалът ще бъде открит в събота от 19.30 ч. с определяната от публика и критика като

най-българска опера „Янините девет братя“

от Любомир Пипков, чийто сюжет се развива през 1361 г. високо на баирите край Самоков. Самоковската гора и местните майстори резбари, близките рудници в Рила планина точно отговарят на обстановката и действието в либретото. „Това, което ще ви разкажем с народната музикална драма на Любимир Пипков, е историята на един български род, преплетена с историята на един цял народ. Случките и събитията не са толкова далечни, ако погледнем на тях като на алегория на образи и ситуации, които могат да бъдат припознати и днес, в нашето съвремие. Спряхме се на тази майсторска творба с национална и европейска значимост – най-достойна за откриването на първия оперен фестивал на историческата крепост Цари Мали град, с нов културен импулс и нов полет в българската оперна летопис“, аргументира избора на историята за Яна, Георги грозника, Ангел резбаря и останалите маестро Пламен Карталов, по чиято идея и художествено ръководство са осъществени и операта, и фестивалът.

За тази творба музикологът Иван Хлебаров пише: „Когато един оперен театър постави „Янините девет братя“, това означава, че той веднага се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална култура“. Постановката на режисьора Пламен Карталов се игра с голям успех на сцената на Болшой театър по време на гастрола на Софийската опера в Москва през 2018 г. Диригент е Жорж Димитров, сценографията е на Свен Йонке, художник на костюмите е Станка Вауда, хореографията е на Риолина Топалова, хор-майстор е Виолета Димитрова.

На 30 август от 19.30 ч. програмата продължава с операта „Кармен“ от Жорж Бизе, отново с режисьор Пламен Карталов, оценена високо от японската публика и критика по време на турнето на Операта през 2018 г.

На 3 септември почитателите на балета ще имат възможността да видят спектакъла

„Зорба гъркът“ по музика на Микис Теодоракис

Вече 25 години балетът с хореография на прочутия Лорка Масине се радва на изключителен успех на сцената на Софийската опера. В рамките на първото издание на летния фестивал „Портал на два свята“ на крепостта Цари Мали град зрителите ще имат удоволствието да се насладят на още един балетен спектакъл – „Кармина Бурана“ по музика на Карл Орф, на 4 септември. Хореографията е дело на Фреди Франдзути – директор на Balletto del sud – Лече, Италия.

В три поредни вечери, на 5, 6 и 7 септември, ще бъде представен мюзикълът „Mamma Mia!“ с песните на легендарните шведи от ABBA, създадени от Бени Андерсон и Бьорн Улвеус. Либретото на Катрин Джонсън по идея на Джуди Креймър ни пренася на гръцки остров, където любовта, страстите и изненадващите ситуации ни въвличат в завладяваща романтична комедия.

Билетите за спектаклите от фестивала са в продажба на касата на Софийската опера, както и онлайн на сайта на Операта – operasofia.bg, в EasyPay, EpayGo и Eventim.bg. На място ще работят касите на крепостта Цари Мали град, както и мобилна каса на Софийската опера и балет в дните на спектаклите.