В ечният въпрос какво вкусно и питателно да сложим на софрата намира отговори с няколко рецепти, видени в spisanie.to. Характерът им е определено международен, но са пригодени и за нашенския вкус.
Картофено суфле Продукти: 6 по-големи картофа; 2-3 глави кромид лук; 250 г гъби печурки; 150 г шунка или колбас по желание; 150 г топено или пушено сирене; кашкавал за поръсване; 300 мл прясно мляко за пюрето; 50 г масло; олио; сол; черен пипер; Приготвяне: Картофите се сваряват за около 15-20 минути. Половината се изваждат, трябва да са леко недоварени. Останалите се сваряват до готовност и от тях се приготвя картофено пюре. Лукът се нарязва на по-едри полумесеци, а гъбите се почистват и нарязват на филийки. Лукът се запържва до златист цвят (карамелизира се), след което се изважда и в същата мазнина се запържват и гъбите отново до леко златисто. Шунката се нарязва на тънки парченца. Топеното сирене също се нарязва на шайби или парченца. В намаслена тавичка се подреждат плътно твърдо сварените картофи, нарязани на шайби. Върху тях подреждаме парчетата шунка. Следва слой от запържения лук, равномерно разпределен върху цялата повърхност. По същия начин се разпределят, гъбите, после сиренцата. Завършваме ястието, като най-отгоре изсипваме картофеното пюре, което трябва да бъде малко по-рядко, за да се разлее хубаво върху всички компоненти. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20-30 минути, докато повърхността стане златиста. Поръсваме с настъргания кашкавал и печем още 3-5 минути, до готовност.
Яхния с кюфтета Продукти: 500 г кайма; 1 глава лук; 1 морков; 2 доматa; 30 г ориз; 1 кубче телешки бульон; 180 мл червено вино; 30 г брашно; чубрица; счукан бахар; черен пипер; червен пипер; сол; Приготвяне: Морковите и лукът се нарязват и се задушават в малко мазнина. Щом леко омекнат, се поръсват с червен пипер и към тях се доливат 500 мл гореща вода. Оризът се накисва в студена вода и се отцежда. Омесва се с каймата и се подправя със сол, черен пипер, чубрица и бахар. Оформят се кюфтенца, които се овалват в брашно и се изпържват. Сипва се червеното вино. Когато оризът уври, се прибавят настърганите домати и бульонът. Слагат се подправки и към яхнията се сипва размито в малко вода брашно. Сваля се от котлона, може да се сервира с кисело мляко.
Гърди с картофи в глинено гърне Продукти: 5-6 големи картофи или 8-10 средни, около 1-1,5 кг; 1 парче свински гърди с кост или без кост, около 1 кг; 3 с.л. зехтин или олио; 4-5 скилидки чесън - слагат се цели в глиненото гърне; 200 мл прясно мляко, бира, вино или вода; 2-3 триъгълника топено сирене; подправки - сол на вкус; черен пипер; сумак; червен пипер; риган; босилек; къри – може да овкусите по ваш избор, използвайки любими подправки; За маринатата: 1 с.л. медена горчица; 1 с.л. мед; 2-3 с.л. барбекю сос, пикантен или какъвто предпочитате; Месото може да мариновате от няколко часа до ден-два. Купете, ако е възможно по-качествено месо от младо прасе, това само ще подобри вкуса на задушеното ястие. Приготвяне: Забърквате маринатата за месото, намазвате го и го поставяте в съд с капак в хладилника за няколко часа поне. Обелвате картофите (нищо не пречи да добавите малко моркови, чушки и гъби за вкус), нарязвате ги на едри парчета, слагате ги на дъното на глиненото гърне. Към картофите трябва да добавите прясно мляко, половин бира, чаша вино или вода. Слагате скилидките чесън цели, посолявате и подправяте, добавяте парченцата топено сирене. Слагате маринованите свински гърди върху картофите, посолявате и слагате олио или зехтин. Глиненото гърне се захлупва и се поставя в студена фурна. След това загрявате до 200 градуса, печете 30 минути, след което намалявате фурната на 160 - 170 градуса и печете още два часа. Оставяте гърнето в изключената фурна да си почине 15 минути, след което сервирате.
Арабска супа Продукти: 250 г червена леща; 1 л вода; черен пипер; кимион; 1 ч.л. сол; Приготвяне: За да стане по-бързо, кипвам вода в каната и след това я изсипвам в тенджерата с лещата и солта. Почти веднага завира. Оставям я на котлона за около 20-30 минути. Вкъщи обичаме да я разварена, така че да няма нужда да я пасираме. Малко преди да я махна от котлона, слагам малко черен пипер и повечко кимион. Това е възможно най-опростената и вкусна супа от червена леща. Може да се гарнира с крутони по желание.