0

Д иректорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов откри почетен стол на голямата Стоянка Мутафова. Той е номер 2 – крайното място на осмия ред.

Директорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов откри почетен стол на голямата Стоянка Мутафова. Той е номер 2 – крайното място на осмия ред.

Дъщерята на покойната актриса Мария Грубешлиева-Муки присъства на церемонията. Тя каза, че това е любимото число на майка й, която честваше рождения си ден на 2 февруари. Муки се пошегува, че Стоянка би се уморила да ходи до последното място.

Осмият ред е почетен за Сатиричния театър. Причината – всеки стол е с месингова табела на името на големи творци, работили там.

Мутафова символично ще седи до колежката си Катя Паскалева

На същия ред са столове с имената на Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Жени Филипова, Боян Дановски, Димитър Манчев, Гриша Островски и композитора Димитър Вълчев, ръководил единствения театрален оркестър на живо.

По инициатива на ръководството на театъра ще има изненада за всеки зрител, който си закупи билет за мястото на Госпожа Стихийно бедствие. Той

ще получи специален пропуск с нейна снимка

и напечатана кратка биография, за да се запази паметта на легендарната актриса и да се предава от поколение на поколение.

Освен Калин Сърменов единственият актьор на церемонията по откриването на почетния стол бе Светослав Пеев. Това е разбираемо, тъй като театърът бе в работен режим по време на събитието. Непосредствено преди това се проведе репетиция с режисьорката

Лили Абаджиева, актьори от Сатирата и гост-звездата Любо Нейков

Те работят върху пиесата „Всички освен мен“ на писателя Щефан Фьогел.

Малко след церемонията се проведе и водосвет.

Припомняме, че Стоянка Мутафова напусна този свят на 6 декември 2019-а на 97-годишна възраст, след като прекара на сцената седем десетилетия. Муки сподели, че все още си говори с нея, поздравява я за добро утро и лека нощ и това ще продължи още дълго.