0

И нициативата "Солидарност в културата" на Столичната община продължава, защото подкрепата за хората на изкуството е безспорен приоритет за града. Общински съветници внасят доклад за осигуряване на допълнително финансиране към организациите от независимата сцена, активно ангажирани в културния живот. Това съобщи Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура в СОС.

Инициативата "Солидарност в културата" на Столичната община продължава, защото подкрепата за хората на изкуството е безспорен приоритет за града. Общински съветници внасят доклад за осигуряване на допълнително финансиране към организациите от независимата сцена, активно ангажирани в културния живот. Това съобщи Малина Едрева, председател на комисията по образование и култура в СОС.

"Това са организации, работещи в художествената и културна сфера, които са юридически лица, но не получават държавна или общинска субсидия. Финансирането на тяхната дейност през инициативата „Солидарност“ има една цел – да запазят и доразвият дейността си в условията на пандемия и последиците от нея. Тази подкрепа е за тези, които работят в областта на музиката, сценичните изкуства, визуалните изкуства, литературата и други", поясни Едрева пред Stolica.bg.
Своите идейни проекти тези творчески организации трябва да представят дигитално и могат да ги реализират или онлайн, или пред публика при спазването на необходимите санитарни разпоредби. Срокът за реализация е в периода 15 юли – 30 септември 2020 г. Финансирането е до 2500 лв. на проект. Сред условията за кандидатите са да бъдат търговски дружества, юридически лица с нестопанска цел или ЕТ, осъществяващи дейност в областта на културата; да имат доказана активност в културния живот на общината в последните две години (2018 и 2019 г.) и съществен принос за постигане на приоритетите на Стратегията за развитие на културата и целите на Стратегията за свободната сцена, което се доказва с представяне на портфолио на организацията с реализирани проекти, програми и инициативи. С предимство се ползват организации, които показват изчерпателно портфолио с реализирани проекти и активности. Да имат действащи проекти за 2020 г., финансирани с български или европейски фондове или програми, частни дарения, собствени средства, за което да предоставят доказателства. С предимство са организации, които представят повече от един проект или проекти с по-голям обем дейности и обхват. Също така се изисква да имат отменени събития и дейности за периода на извънредното положение, за което да представят доказателства; да нямат одобрени и финансирани проекти по програми на Столична община, които надвишават 10 000 лв. за един проект или сумарно; да не са получили финансиране по друго направление на инициативата „Солидарност в културата”. Кандидатите трябва да представят описан идейния си проект, като посочат периода и начините за осъществяване и посочат конкретно с какво доразвиват свой действащ конкретен проект, програма или дейност на организацията си. Те трябва да представят и бюджет за реализацията на проекта, който да съответства на предвидените дейности и да е реалистичен, както и да декларират, че авторските и сродните права по проекта са уредени.