0

Н а 23 юли честваме светите мъченици Трофим и Теофил, пострадали при царуването на Диоклетиан (царувал от 284 до 305 г., бел.ред.).

На 23 юли честваме светите мъченици Трофим и Теофил, пострадали при царуването на Диоклетиан (царувал от 284 до 305 г., бел.ред.).

Заедно с тях пострадали и верните слуги, и истинни Христови раби - всичко тринадесет души. След като отказали да се подчинят на заповедта на нечестивия мъчител - не принесли мерзки жертви на бездушните идоли - и не пожелали да се отрекат от Христа, те били окачени на дърво за мъчения; след това езичниците започнали да стържат телата им с остро желязо, хвърляли и камъни по мъчениците; накрая пребили пищялите им и ги хвърлили в огън. Но светците били запазени от всемогъщата Божия сила цели и невредими сред пламъците и излезли от огъня, без да пострадат. Тогава мъчителят, разпалил се с люта ярост като геенски огън, заповядал да умъртвят всички с меч. И честните глави на светците били отсечени за чест и слава на Главата на цялата Църква - нашия Господ Иисус Христос.


Св. свщмчк Аполинарий и еп. Равенийски


23 юли е и отреден в църковния календар и на Аполинарий Равенски. Той е сирийски християнски светец, който според преданията е първият епископ на италианския град Равена. Почита се като свещеномъченик и от Източноправославната църква и от Римокатолическата църква. Първото житие на Свети Аполинарий е написано от равенския епископ Мавро в средата на VII век.