0

Н а 12 ноември почитаме паметта на Свети Йоан Милостиви, патриарх Александрийски, на преподбоните Нил Постник и Нил Мироточиви, Атонски и на Свети пророк Ахияли.

На 12 ноември почитаме паметта на Свети Йоан Милостиви, патриарх Александрийски, на преподбоните Нил Постник и Нил Мироточиви, Атонски и на Свети пророк Ахияли.

Свети Йоан Милостиви живял през VII век. Той бил син на Кипърския княз Епифаний. Веднъж, когато бил на петнадесет години, видял на сън девойка, която му казала: "Аз съм най-голямата дъщеря на великия Цар. Ако ми служиш, аз ще изпрося от Него голяма благодат за тебе, понеже няма по-силна от мене. Самоя Бог аз свалих от небето и Го облякох в човешка плът."

През целия си живот Йоан помнел това чудно явление - бил милосърден и щедър, прощавал обидите и никого не осъждал. Йоан бил женен и имал деца, но овдовял млад, отказал се от света и посветил живота си на молитва. Той бил избран за патриарх в Александрия. Започнал ревностно да изпълнява своите нови задължения, твърдо защищавал вярата против лъжеученията, помагал на бедните, търпеливо изслушвал всеки, който идвал при него и утешавал всички със съчувствие и добри съвети.

По заповед на патриарха били преброени около седем хиляди бедни жители на Александрия, на които той давал ежедневна прехрана. В това време персийците завладели Сирия и Палестина и изгорили Йерусалим. Съчувствайки горещо на страдащите, Йоан им изпращал щедри помощи и откупил множество нещастници.

Свети преподобни Нил Постник

живял в IV век. Бил родом от Константинопол, ученик на Св. Йоан Златоуст. Получил прекрасно образование. Още като млад Нил бил назначен на важен пост - префект на столицата Константинопол. По това време Нил бил женен и имал две деца. Блясъкът на придворния живот тежал на съпрузите и те решили да се разделят и да се посветят на иночески живот. Съпругата и дъщерята на Свети Нил постъпили в един от женските манастири в Египет, а преподобният Нил със сина им Теодул се поселил във пещера на Синайската планина, която изкопали сами с ръцете си. Тя била жилище на преподобни Нил четиридесет години. С пост, молитва и труд светецът добивал високо духовно съвършенство. При него започнали да идват хора с всякакво звание и от всякакво съсловие - от императора до земеделеца, и всеки намирал съвет и утешение от светеца. В пустинята преподобният Нил претърпял много несгоди. Сарацините пленили сина му Теодул и намислили да го дадат жертва на езическите богове. По молитвите на светеца Господ спасил Теодул и преподобният го намерил у Емеския епископ, който изкупил младия човек от варварите. Този епископ ръкоположил и двамата пустинници за презвитери. След посвещението те се върнали на Синай, където заедно се подвизавали до смъртта на преподобния Нил. Св. Нил починал в мир около 450 година.

Свети пророк Ахия

произхождал от град Силом и живял при царуването на Соломон и Иеровоам. При Соломон той предсказал на Иеровоам разделянето на Соломоновото царство и отпадането от него на десетте колена, които образували Израилското царство. Когато срещнал Иеровоам сам в полето, пророк Ахия разкъсал дрехата си на дванадесет части. Заповядал му да вземе десет от тях в знак на това, че Господ Бог Израилев предава в ръцете му десет колена, като изтръгва царството от ръката на Соломона и ще му даде Израил, ако върви по Божиите пътища. Впоследствие, когато Авия, синът на Иеровоам, се разболял, пророкът предсказал на Иеровоамовата жена изтребването на целия им дом заради Иеровоамовото нечестие, и разселването на израилтяните зад Ефрат. Пророчеството на Ахия както за смъртта на детето, така и за съдбините на Израил се изпълнило.