0

През 2012 г. французите от Citroen представиха седана C-Elysee, адресиран към потребителите, търсещи просторна кола за 5 човека с голям багажник, на изгодна цена. За 5 години от модела са продадени над 400 000 екземпляра по целия свят. Седанът постигна търговски успех на големи пазари като Китай, Турция и Алжир. Успехът му се дължи на признати качества като най-просторния в сегмента салон, симпатичен външен вид, надеждни двигатели, както и устойчиви на износване материали в купето. Автомобилът е голям, просторен и има огромен багажник, а в същото време се предлага на относително ниска цена от 20 900 лева.

През тази година французите от Citroen обновиха C-Elysee, който се отличава със свеж външен вид, нови декорации и 16-цолови алуминиеви джанти, както и два нови цвята на каросерията. В интериора са внедрени множество нови технологии, които улесняват шофирането.

В задната част има нови триизмерни светлини, предлагат се нови 16-цолови джанти с ефект на диамант.

Външният дизайн на обновения Citroen C-Elysee се отличава с нова предница, в която се виждат новите броня и решетка, а хромираните шеврони стигат до фаровете и се сливат с тях. Светлините също са изцяло променени и вече са по-големи, като всеки един от фаровете интегрира по два хромирани конуса. В долната част на бронята има хоризонтални вентилационни отвори, които стигат до фаровете за мъгла с нова декорация. Над тях има нови LED светлини, които правят предницата на модела по-ярка.

В задната част обновеният Citroen C-Elysee е с триизмерни светлини. За модела се предлагат нови декоративни тасове и 16-цолови джанти с ефект на диамант, както и два нови цвята за каросерията – мастилено синьо и стоманено сиво.

Върху новата централна конзола стои 7-инчовият сензорен дисплей за по-бързо използване на функциите.

В интериора на Citroen C-Elysee приятно впечатление ми правят новите материали, с които салонът изглежда по-елегантно. Те са устойчиви на износване и са лесни за поддръжка. В средата на новата централна конзола е поставен 7-инчовият сензорен дисплей от ново поколение за по-гъвкаво и бързо използване на функциите в автомобила. На него се появява изображението от камерата за задно виждане, ново поколение радио с управление от волана, триизмерната навигационна система TomTom, достъп до телефонния указател и управление на две едновременни телефонни обаждания с Bluetooth, мултимедия с възможност за слушане на музика с четири тонколони. Екранът може да дублира съдържанието на смартфона на водача чрез системата Mirror Screen за свързаност за устройствата с Android Auto и Apple CarPlay.

За улеснение на водача има и функция „Гласово разпознаване” за взаимодействие между телефона и навигацията. Обновеният Citroen C-Elysee предлага 5 комфортни места за водача пътниците. Багажникът на седана с обем от 506 литра е един от най-големите в сегмента, а при необходимост може да бъде увеличен мигновено до 1332 литра, благодарение на сгъващите се облегалки на задните седалки, делими в съотношение 1/3 към 2/3.

Отзад има нови светлини с триизмерен ефект, разположени от двете страни на багажника с обем 506 л.

Citroen C-Elysee е оборудван с двигатели, съобразени с различните региони на света, където се продава. Той се предлага с 1,2-литров 3-цилиндров бензинов двигател с мощност 82 к.с., комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия или с 1,6-литров 4-цилиндров бензинов мотор със 115 к.с., съчетан с 6-степенна механична или 6-степенна автоматична скоростна кутия. При дизелите 1,6-литровият двигател BlueHDi се предлага с мощност 100 к.с. Той е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия.

Двигателят тегли добре колата при ускорение и изкачва уверено баирите. Скоростният лост има доста дълъг ход и превключването на предавките не е много прецизно. Средният разход на гориво от 4 л/100 км и осигурява автономен пробег от над 1200 км при обем на резервоара 50 л.

Отпред се виждат новите броня и решетка, а хромираните „шеврони” стигат до фаровете и се сливат с тях.

Обновеният Citroen C-Elysee наследява комфорта и простора, познати от настоящия модел, като добавя целия опит на марката по отношение на ходовата част, качеството и технологиите. Той предлага баланс за клиенти, които търсят атрактивен и достъпен седан. Управлението е достатъчно директно, за да може седанът да следва зададената от волана траектория. Стабилността в завоите и комфортната возия изпъкват по неравните български пътища с лоша настилка, където C-Elysee не тревожи водача и пътниците с друсане.

Седанът осигурява отличен баланс между комфортно возене и стабилно пътно поведение, благодарение на окачването и добрата шумоизолация. Както и досега, C-Elysee се произвежда в заводите на Citroen във Виго, Испания.

Citroen C-Elysee 1.6 BlueHDi Live

1,6-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

5-степенна механична скоростна кутия

99 к.с. максимална мощност при 3750 об/мин

254 Нм въртящ момент при 1750 об/мин

10,8 секунди ускорение от 0-100 км/ч

180 км/ч максимална скорост

3,8 л/100 км смесен разход на дизел

98 г/км емисии на СО2

24 740 лева цена на модела