0

Всекидневното взиране в компютъра и телефона поставя зрението ни на изпитание. Синята светлина, която излъчват мониторите, е изключителна вредна за очите. Средното време, което съвременният човек прекарва пред електронните устройства, е повече от 11 часа на ден. 

Ритъм 

Прекомерното излагане на синя светлина може да наруши нашия циркаден ритъм, който представлява периода на съня и бодърстването. Това влияние е особено силно, ако вечер дълго време седим пред телефона си. Този тип светлина потиска отделянето на мелатонин, който подготвя организма за заспиване. Освен това тя натоварва и изморява очите, което може да доведе до замъглено зрение, затруднено фокусиране, сухота в очите, главоболие и дори болки в гърба. 

Сурово

Съвети как да се справим с преуморените очи дава учителят на Бялото братство Петър Дънов. По думите му храната, която приемаме, е от изключително значение за доброто зрение. Ако очите ви се зачервяват често, всеки ден яжте по 100 г сурово жито в продължение на 10 дни. В този случай помага и рязането на лук. Като храна пък наблягайте на лещата, за да имате добро зрение. Децата и юношите трябва да хапват по 700-800 г чисто масло на месец, а за възрастни нормата е по 400-500 г. Маслото трябва да е прясно и да се държи на сухо и тъмно, отбелязва учителят Дънов. 

Упражнения 

Не само храната има важно значение. Ако зрението ви е отслабнало, съзерцавайте жълти цветове. Можете да правите и упражнения. Дънов предлага техники, които препоръчват и лекарите в днешно време. Повдигнете очите си нагоре към небето, след това - надолу към земята, после - надясно, и накрая - наляво. Това трябва да се случва, без да движите главата си. За подобряване на зрението използвайте метода на концентрацията. Започнете с една минута и постепенно увеличавайте. Като правим упражнението, трябва да бъдем съсредоточени, съзнанието ни да е насочено само там, съветва още Учителя. За по-добро зрение Дънов препоръчва да наблюдаваме звездното небе. В една от беседите си Учителя дава любопитен съвет, пак свързан с небосвода. Той съветва да се вглеждаме в Луната.

Прегледи 

За да имаме здрави очи, веднъж в годината трябва да посещаваме и лекаря. Това ще помогне да вземем навременни мерки, ако е започнало влошаване на зрението. Обикновено първите признаци на проблеми са не само затруднено фокусиране, но и хронично главоболие в областта на слепоочията. Офталмолозите съветват да заложим на качествени слънчеви очила с добра UV защита. Не носете такива само със затъмнени стъкла. При тях зениците остават широко отворени, а през тях преминават вредните слънчеви лъчи, докато когато сте без очила, зениците се свиват, пропускайки по-малко светлина като естествена защита на очите.