0

П о-дългите пътешествия с автомобил, като тези около Великден, доста често вадят на показ колко остаряла е колата ни в сравнение със смартфона в нашия джоб. Ако и вие попадате в тази категория, то може би е време да поглезите возилото си с някои джаджи, които да го вкарат в 21-ви век. В следващите редове ви предлагаме няколко устройства, с които дори вехтият автомобил ще се сдобие с екстри от класа на най-новите модели, производство 2021-2022 г.

Мултимедия

XAV-3500 - това е 6,95-инчов (17,6 см ) мултимедия плейър на Sony (“Сони“). Фантастичната джаджа поддържа приложенията „Епъл Кар Плей“ (Apple CarPlay) и „Андроид Ауто“ (Android Auto) и определено си струва инвестицията. Просто се иска от вас да свържете смартфона си чрез USB или блутут (Bluetooth ) и екранът ще покаже познатия ви интерфейс, с който да взаимодействате било за телефония или за GPS навигацията. Устройството позволява, докато шофирате безопасно, да провеждате телефонни обаждания, да изпращате есемеси, да слушате музика и др. Използвайки гласови команди като "Хей, Гугъл " и "Хей, Сири", можете да командвате екрана, без дори да вдигате пръст от волана. Това не само улеснява шофирането, но означава, че няма да се изкушите да цъкате по телефона си. А ако имате инсталирана задна камера, то джаджата лесно се превръща във видеоасистент за паркиране. Под антирефлексния сензорен екран има изведени няколко физически бутона. За звука пък се грижи 4 -канален 55 вата усилвател. Инженерите са помислили и за монтажа, тъй като зад дисплея има доволно място за окабеляването.

Интериор

Луксозните автомобили доста често си имат фантастично осветление на интериора, наподобяващо космически кораб. Ако искате и вие да озарите купето си, то заложете на „Гови Смарт кар лайт“ (Govee Smart Car Lights ). В модела H7090 например са включени четири LED ленти от по 30 см. Те са лесни за инсталиране, при условие че имате запалка за цигари в автомобила си. После осветлението се управлява чрез приложение за смартфон или през контролна кутия. От тях получавате достъп до 16 милиона цвята и десетки тематични режими на светене – романтичен, срещи, парти и т.н. Има възможност също така да персонализирате светлините. Нещо повече, Govee реагират на музика и могат да мигат в ритъма на любимите ви парчета.

Хендсфри

„Еко Ауто“ (Echo Auto) е умен хендсфри за кола, който работи с приложението „Амазон Алекса“. Изисква се тази апликация да се изтегли на вашия смартфон, а след това той прави връзка с джаджата. Самата тя се захранва с ток през запалката или USB порта на колата.

С осем микрофона Echo Auto е в състояние да улови гласа ви дори при музика, климатик и шум от пътя. Можете да помолите Alexa да пусне любимата ви музика, да получите упътвания или да зададете напомняния, докато шофирате.

Регистратор

Видеорегистраторите вече се превърнаха в задължителен атрибут за всеки автомобил. Доста добро предложение в тази категория е „Гармин Даш Кам“ (Garmin Dash Cam 66W).

Въпреки че ще трябва да й закупите и microSD карта, скоро ще установите, че допълнителният харч си е струвал. Закрепването на камерата е лесно с помощта на магнитната стойка и включените USB кабели. След като я свържете, изтеглете приложението „Гармин Драйв“ (Garmin Drive), за да я синхронизирате с вашия смартфон.

Свръхширокото зрително поле от 180 градуса на обектива е много полезно, като заснема видео с резолюция 1400p при 30 кадъра в секунда. Можете да намалите разделителната способност до 1080p и 720p. По принцип Dash Cam записва непрекъснато. Лесно може да правите моментни снимки, като натиснете бутона от лявата страна. В случай на извънредна ситуация или ПТП джаджата фиксира времето. Вградената Wi-Fi връзка пък прехвърля запазените кадри на вашия смартфон. И ако това не е достатъчно, тази камера предлага функции за подпомагане на водача като предупреждение за напускане на пътната лента и опасност от сблъсък.

Ключове

Загубата на ключовете за кола (или калъфчето с документите) е голям проблем за милиони шофьори по света. „Тайл Мейт“ (Tile Mate 2022) е джаджа, която има за цел да помогне. Тя има функция за търсене в реално време в блутут-обхвата (около 10-12 метра).

Ако сте загубили ключовете си някъде по-далече, то има шанс да ги откриете, тъй като умната „плочка“ запомня последното известно местоположение. А дори ключовете да са цопнали в някоя локва, няма страшно, устройството има прахо- и водоустойчивост до един метър вода.

Трансмитери

Радиотрансмитерите заместват MP3 плеърите, в случай че вашият автомобил няма такъв. Този тип джаджи използват радиовълните, като позволяват да слушате свободно музика от смартфона или от карта памет. Освен като стандартен плеър устройството хваща FM станции, като така спестява пари за друго оборудване. Модели като Nulaxy KM18, T10 Bluetooth Car Kit и др са добра инвестиция.

Трансмитерът позволява още да приемате обаждания, като прави връзка с вашия смартфон или таблет през Bluetooth.

Не на последно място са зарядните за кола, които се мушкат в запалката и се грижат джаджите ви да имат ток.

Мобилна прахосмукачка лъска купето

Автомобилната прахосмукачка „ДисУоркс“ (ThisWorx) би свършила идеална работа на таксиметрови шофьори и на по семейните автомобили. Джаджата предлага много смукателна мощност, което позволява да събирате мръсотия, прах и остатъци от храна. Предлага се с удобен калъф за носене и три приставки за хигиена, когато децата не спират да ядат в колата. Вграденият светодиод е допълнителен бонус, ако искате да почистите колата си през нощта.

За шофьорите, които ценят чистотата на своите превозни средства, е и TICARVE Cleaning Gel. С него се чистят и труднодостъпни повърхности.