0

П о Коледа ухае на канела. Сладките с тази ароматна подправка обаче не са средство за отслабване. Канелата обаче може да бъде ефективно средство в  борбата с килограмите. На какво се дължи този ефект? Каква е здравословната дневна доза? С какво да комбинираме ароматната подправка, за да постигнем максимални резултати? Каква е връзката между нея и метаболитния синдром? Мнозина си задават тези въпроси в желанието си бързо да влязат във форма преди коледните и новогодишните празници.

Преди всичко канелата е отличен антисептик. Тя благоприятства развитието на добрите бактерии в стомашно-чревния тракт. Но подправката е и добър антикоагулант, намалява слепването на тромбоцитите и възпрепятства образуването на тромби. Така предпазва от инсулт и инфаркт. И още - канелата снижава кръвното налягане. Затова при хипертонична криза се препоръчва да се хапва купичка кисело мляко с 1-2 чаени лъжички от ароматната подправка. Но нека разгледаме канелата като средство за коригиране на килограмите. Това нейно  действие се дължи на способността на подправката да регулира кръвната захар.  Една от теориите е, че този ефект се дължи на веществото проантоцианидин - най-могъщия известен антиоксидант, който се съдържа в нея. Той повишава чувствителността на клетъчните рецептори към инсулина и кръвната захар се нормализира много по-ефективно.

Това действие на канелата е пряко свързано с т.нар. метаболитен синдром - бич за хората от съвременната цивилизация.  Метаболитният синдром се изразява в наднормено тегло, нарушен въглехидратен толеранс, високи инсулинови нива и т.н. Последствията са повишен холестерол и често завишено кръвно налягане. Клетките на съвременния човек буквално и фигуративно са затлъстели, мудни и неподвижни и не така чувствителни. Кръвната захар се снижава, косвено намалява гликемичният индекс на храните. Всичко това съдейства да се снижи рискът от метаболитен синдром и наднорменото тегло като част от него. Най-добре е канелата да се ползва в естествен вид. Когато тя е прясно смляна, е най-ароматна. Освен това е добре да се знае, че за качествена се смята по-светлата на цвят. Някои експерименти с диабетици показват, че половин чаена лъжичка на ден в рамките на месец снижава кръвната захар над 20%. Така че дневната доза е около половин чаена лъжичка на ден.

Ако предозираме канелата, тя може да дразни стомашно-чревния тракт и да предизвика гадене и повръщане. Освен това може да свали твърде ниско кръвното налягане и да предизвика сънливост, отпадналост, забавяне на реакциите. Ако човек реши да отслабва с канела, може всеки ден да си прави запарка - с 250 мл вряща вода се залива половин чаена лъжичка от подправката на прах. Най-добре е да се пие сутрин на гладно, за да може да раздвижи обмяната на веществата и да почисти стомашно-чревния тракт от остатъците храна.

Не е необходимо да се лишавате от любимите си храни, но все пак не трябва да прекалявате с консумацията им. Най-популярна е рецептата за отслабване с мед и канела. Специалистите обаче са леко резервирани, защото е известно, че медът има висок гликемичен индекс. Канелата го компенсира донякъде, но качествата й биха се изявили в пълнота, ако е без пчелния мед. Диетолозите съветват да го замените примерно с петмез от фурми или палмова захар. Втората рецепта комбинира канелата с резенчета джинджифил. Двете подправки са синергични, т.е. заедно действат още по-силно. Или пък ако човек не понася силния аромат на джинджифила, може да комбинира канелата с няколко капки лимон.

Третият вариант обаче като че ли е най-приятен за консумиране. Ако човек предпочита, може да хапва кисело мляко с канела. Но и с киселото мляко не бива да се прекалява. Ако е до няколко супени лъжици, не е проблем, защото в такова количество то е пробиотик. Но цяла кофичка на ден вече е твърде много за организма. Диетата с канела е още по-ефективна, ако се съчетае с балансиран хранителен режим, който включва консумацията на големи количества свежи плодове и зеленчуци, пилешко месо и риба.

Примерно дневно меню

Закуска: Кисело мляко с канела; Втора закуска: Плод; Обяд: Риба на фурна със зеленчуци; Вечеря: Салата Цезар

Марина Асенова