0

Д о края на зимата много от кореноплодите и други зеленчуци, които съхранявате, ще започнат да губят своята привлекателност.

До края на зимата много от кореноплодите и други зеленчуци, които съхранявате, ще започнат да губят своята привлекателност.

А като отглеждате пресни зеленчуци през студените месеци, ще доставите прясна храна на семейството си. Вие можете да засадите листни зеленчуци като студоустойчиви марули, от които да си късате и през зимата.

Към топлото легло можете да добавите култури, които ще останат в латентно състояние през най-студената част на годината, но през пролетта ще започнат да растат. Дори и при студен климат има редица култури, които може успешно да презимуват, за да ви осигурят по-ранна реколта през следващата година.

Слама

Топлото легло е всъщност повдигнато легло, изпълнено със слоеве от разлагаща се слама и оборски тор или други органични вещества. Към това добавяте по-тънък слой от почва/компост, за да отглеждате растения или семена.

В идеалния случай трябва да има добра комбинация от богати на азот „зелени“ и богати на въглерод „кафяви“ материали.


Естествена топлина

Оранжерията е един от многото методи, които могат да защитят културите, които отглеждате през най-студената част на годината - през есенните студове и през зимата.

Осигурявайки източник на нежна, естествена топлина, топлото легло е алтернатива на по-скъпите методи за зимно отопление.

Това е ефективна мярка за предпазване на растенията от замръзване - особено когато е направено в оранжерия или политунел. Дори когато е направено навън, топлото легло може да бъде покрито със стъкло или пластмаса, за да запази топлината, която се отделя от материалите за компостиране.

Капак

Ако поставите капак над вашето топло легло, ще предпазите растенията от замръзване.

Той също ще ги пази от обилни валежи, силни ветрове и други зимни условия. Нещо повече, той ще осигури защита срещу редица вредители, които са проблем по това време на годината.

И накрая, след като зимата е свършила, то ще даде предимство на разсада, засят в студени райони през най-ранните месеци на годината.

На двора

Топлото легло може да бъде разположено в покрита градинска конструкция като оранжерия, политунел, градинска сграда или просто на двора. Къде ще го поставите, зависи от възможностите, с които разполагате. Важното е да се уверите, че не го поставяте на особено ветровито място или място, където може да замръзне. Добра идея е да го поставите в близост до дома си, защото през зимата няма да искате да ходите твърде далеч, за да проверите, приберете и отглеждате вашите зимни култури.

Тухли или камъни и пилешки тор

След като сте определили размера на леглото и сте събрали материалите, от които се нуждаете, е време да започнете строителството.

Могат да се ползват тухли от стара плевня, камъни, с които да направите стените. Предимството на тухли, камък или регенериран бетон е, че тези материали отлично съхраняват топлина, тъй като имат добра топлинна маса. Традиционно такова легло се пълни с конски тор и слама. Много оранжерии от викторианската епоха - ХIХ век, имат легла, направени по този начин. Не е задължително обаче да използвате конски тор и слама. Много различни компостируеми материали могат да се използват за създаване на същия ефект и генериране на топлина.

Топлото легло може да се напълни с пилешки тор от курника, частично компостиран пилешки тор и постелки (от върха на купчината компост близо до кошарата), дървесен чипс, други подръчни материали - допълнителни дървесни стърготини, изсушени листа.



Стъкло или поликарбонат

Топлото легло може да се покрие със стар стъклен прозорец, поликарбонат, стъклопакет.

Первазът на леглото трябва да е малко над повърхността на почвата вътре, стъклото се поставя върху ръбовете. Това е така, защото после може да се използва този минипарник за разсад, който ще бъде изваден и пренесен на друго място, преди да стане много голям.

Преди да засадите каквото и да е, трябва да оставите леглото за около седмица, за да се затопли. След това можете да го използвате за засяване на семена или да го засадите веднага. Изобилие от различни семена и растения ще оценят нежната топлина, издигаща се от леглото.

Важно е обаче да запомните, че това не е постоянно допълнение към вашата градина, защото

материалите ще се компостират до 2-3 месеца и така вече няма да отделят достатъчно топлина.

Въпреки че вече няма да бъде разсадник, той все още ще е плодородно повдигнато легло. Така че можете да продължите да го използвате, за да отглеждате вашите растения. Просто трябва да сте сигурни, че поддържате подхранването с нов компост и използвате течни фуражи, за да поддържате богата на хранителни вещества площ за отглеждане.

Като алтернатива бихте могли да обмислите премахването на компостирания материал и използването на компоста някъде другаде във вашата градина или премахването само на напълно компостираните горни слоеве и допълването им с по-компостируем оборски тор, слама и др.