0

Т ворби на известния художник Стоимен Стоилов са вече част от колекцията на Третяковската галерия. Инициативата е на посланика на Република България в Москва Бойко Коцев, съвместно с ръководството на световно известния музей.

По време на официална среща в Третяковската галерия българският дипломат дари на прочутия руски музей 13 работи на проф. Стоимен Стоилов, изпълнени с различни графични техники - офорт, офорт и акватинта, лигографии.

Генералният директор на музея Зелфира Трегулова благодари за щедрия жест и посочи, че творбите на Стоимен Стоилов ще станат част от богатата художествена колекция на Третяковската галерия и ще бъдат включени в някоя от бъдещите експозиции.

Подборът на произведенията е направен съвместно с автора. Сред дарените за колекцията на Третяковската галерия творби са седем офорта от цикъла „Echoes“,четири литографии от цикъла „1150 години кирилица“: „Белетристика“, „Ръцете, създали и пазещи кирилицата“, „Ангел хранител на кирилицата“ и „Поезия“ , офортите :“Разговор с Егон Шиле“ и „Легенда I,и II“.

Преди няколко години Стоимен Стоилов рисува цикъла литографии „1150 години кирилица“, които впечатляват елита на Русия.Поканата е отново на българския посланик в Москва Бойко Коцев.Художникът е вдъхновен от силата на словото и буквите,които са в началото на духовната връзка между българската и руската култура.В творбите оживяват образите на Свети Киприян, княгиня Олга, руския цар Николай II, великите руски творци Пушкин, Толстой, Достоевски, българските класици Вазов и Ботев.Литографии на Стоимен Стоилов са подарени на руския президент Владимир Путин, премиера Дмитрий Медведев, всеруския патриарх Кирил, членове на Руската Дума и други видни личности.

През 1975г. художникът е впечатлен от рисунки върху кост в Иркутския музей по време на творческо пътуване в Сибир.Така създава илюстрациите към „Сибирски приказки“.С тях печели Гран при на Международното биенале в Бърно през 1976г.

Преди 1989г. друг световно известен руски музей „Пушкин“ откупува цикъл графики на Стоимен Стоилов „Хора и животни“, след негова самостоятелна изложба в Москва.

 

БИОГРАФИЯ:

 

Роден е във Варна. От близо 30 години живее и работи във Виена. Носител е на наградата „Готфрид фон Хердер” за цялостно творчество на Университета на Виена (1991). През 2009 г. Министерството на културата на Австрия му връчва титлата „Професор” за изключителни заслуги към културата на страната. От 2010г. е носител на орден „Стара планина“ I-ва степен на Република България.

Негови творби са притежание на колекциите на най-известните музеи в света-“Албертина“във Виена, Националния фонд за съвременно изкуство към Лувъра,Париж, Музея „Пушкин“ в Русия,Университетите Йейл, Принсън и Флорида Атлантик, САЩ и др.