0

Б ългария стана световен шампион по риболов на плувка в категория Masters (55-65 г.).
И това се случи при дебютното участие на наш отбор в тази дисциплина, съобщи Съюзът на ловците и риболовците в България на сайта си slrb.bg .
За България играха Ивайло Христов, Румен Витков, Тони Исаков и Мишел Димитров. Като консултант на отбора бе Димитър Димитров от Монтана.

Дестинация

Унгарският град Сегед отново се оказа щастлива дестинация за българския риболов, след като преди месец тимът ни „Майсторски риболов“ взе второ място на популярния турнир Waterland Masters, а Аркади Райчин стана индивидуален победител.


Сега ролите леко се смениха - отборно сме шампиони, а нашият Румен Витков взе второ място, след като водеше в класирането след първия манш.
И този път нашите състезатели заложиха твърдо на улова на шарани на царевица и това се оказа изключително печеливш ход. Буквално смазахме конкуренция с убедителни победи в двата състезателни дни, което означаваше безапелационно първо място и световна титла. Все пак някои от тях вече имаха опит от скорошния риболов на канала.

Приз

На почетната стълбица като подгласници на България се качиха отборите на Италия и Франция с куп светила в съставите си. Българите показаха страхотна класа и спечелиха тази световна титла изключително убедително, с внушителна преднина. В тази дисциплина взеха участие отбори от 21 страни.

Капитан

Капитанът Ивайло Христо сподели: „Основната мотивация да дойдем тук беше отличното представяне на клуб „Майсторски риболов“ наскоро, по време на международния турнир WATERLAND MASTERS 2022. Тогава ние заехме второ място от 44 отбора от цял свят. Индивидуален шампион стана Aркади Райчин. Та с този опит и с доказана тактика събрахме кураж и подкрепени от БФРС, Аква Спорт Н - SENSAS, Master Fishing и наши лични средства тръгнахме за Унгария“.

Примамка

„Разполагахме с около 200 кг царевица, 100 кг захранка, 20 кг бял червей и др. Провеждахме усилени тренировки в продължение на четири дни. И всичко това даде резултат. По време на състезанието ние ловихме шарани, а другите отбори - основно каракуди. Ние имахме улов с над 30 кг повече от основните конкуренти…“, казва още Ивайло Христов.
Българският отбор беше награден от президента на световната федерация по спортен риболов ФИПС проф. Уго Клаудио Матеоли.
„Поздравявам целия отбор с този огромен успех. Изумително е да видим как българските състезатели победиха легенди и големи шампиони в спортния риболов като Жак Деске и Жил Годен“, заяви председателят на Българската федерация по риболовни спортове (БФРС) Георги Михайлов.

Софиянци щурмуват яз. „Искър“

От 16 юни се разрешава риболов и по високите водоеми - с надморска височина от 500 м до 1500 м. Така на практика отпада и последната забрана, предвидена в Закона за рибарството като защитна мярка през периода на размножаване на рибите.

С оглед на сегашните нормативни документи откриването на сезона леко се размива. Все пак като всеобщ рибарски празник се счита 1 юни и това вече беше отбелязано. Но софиянци например възприемат датата 16 юни като време за откриване на сезона, защото тогава щурмуват най-големия язовир „Искър“, а и други големи язовири, които досега са били под забрана.