0

Тепси кебап

Продукти:

500 г висменка (по-мазно свинско месо от корема)

500 г свинско крехко месо

200-300 г свински черен дроб

1 връзка праз лук

1 връзка пресен копър

сол на вкус

Приготвяне: Изпържете в олио висменката, нарязана на хапки. А след това и другото месо, нарязано на по-едро. Добавете и дроба и накрая праз лук. Посолете, сложете бяло вино и червен пипер, разбъркайте и запечете във фурна.

Шотландска супа

Продукти:

200 г пилешко филе

100 г ечемик или овес

3 стръка праз

1 морков

2,5 л пилешки бульон от пилешки фенер и зеленчуци

4 броя сушени сливи без костилки

пресен магданоз

прясна мащерка

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне: Залейте ечемика или овеса с вряла вода и го оставете за 2-3 часа да покисне. В тенджера на котлона запържете с малко олио наситнен праз и настърганите моркови. След като се позапържат, добавете малко от бульона, прясна мащерка, сол и черен пипер. Нарежете и накиснете сините сливи за кратко в бульон и след това ги сложете при праза, заедно с водата. Добавете овеса, налейте бульон и оставете супата да покъкри до пълното сваряване на овеса. Пуснете пилешките филета в супата и оставете да се сготвят до крехкост. Разпределете супата в чинии, поръсете с пресен магданоз по желание и по една сушена слива и я сервирайте гореща.

Суджук с боб

Продукти:

300-400 г   суджук

1/2 кг фасул, предварително сварен

2 моркова

2 стръка праз лук

1 домати консерва

2-3 лъжици доматено пюре

наситнена целина

по желание: чубрица, джоджен

щипка захар

сол и черен пипер на вкус

За запръжката:

2 с.л. брашно

1 с.л. червен пипер

2 стръка зелен лук

Приготвяне: В тиган с олио запържете наситнен лук с малко захар. След като се позапържи добавете топла вода. Сложете и наситнени праз лук, моркови, целина. Когато зеленчуците омекнат, добавете домати, малко захар, чубрица, черен пипер и сол, и оставете да поври. Можете да сложите джоджен, чубрица или други подправки по желание. В купа разбъркайте доматено пюре с малко вода и червен пипер и го добавете към зеленчуците. Отцедете сварения фасул и добавете и него. Разбъркайте добре. Изсипете всичко в гювеч. Отгоре подредете парчета суджук и без да затваряте гювеча, го сложете да се пече на фурна или барбекю до готовност.