Тепси кебап
Продукти:
500 г висменка (по-мазно свинско месо от корема)
500 г свинско крехко месо
200-300 г свински черен дроб
1 връзка праз лук
1 връзка пресен копър
сол на вкус
Приготвяне: Изпържете в олио висменката, нарязана на хапки. А след това и другото месо, нарязано на по-едро. Добавете и дроба и накрая праз лук. Посолете, сложете бяло вино и червен пипер, разбъркайте и запечете във фурна.
Шотландска супа
Продукти:
200 г пилешко филе
100 г ечемик или овес
3 стръка праз
1 морков
2,5 л пилешки бульон от пилешки фенер и зеленчуци
4 броя сушени сливи без костилки
пресен магданоз
прясна мащерка
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне: Залейте ечемика или овеса с вряла вода и го оставете за 2-3 часа да покисне. В тенджера на котлона запържете с малко олио наситнен праз и настърганите моркови. След като се позапържат, добавете малко от бульона, прясна мащерка, сол и черен пипер. Нарежете и накиснете сините сливи за кратко в бульон и след това ги сложете при праза, заедно с водата. Добавете овеса, налейте бульон и оставете супата да покъкри до пълното сваряване на овеса. Пуснете пилешките филета в супата и оставете да се сготвят до крехкост. Разпределете супата в чинии, поръсете с пресен магданоз по желание и по една сушена слива и я сервирайте гореща.
Суджук с боб
Продукти:
300-400 г суджук
1/2 кг фасул, предварително сварен
2 моркова
2 стръка праз лук
1 домати консерва
2-3 лъжици доматено пюре
наситнена целина
по желание: чубрица, джоджен
щипка захар
сол и черен пипер на вкус
За запръжката:
2 с.л. брашно
1 с.л. червен пипер
2 стръка зелен лук
Приготвяне: В тиган с олио запържете наситнен лук с малко захар. След като се позапържи добавете топла вода. Сложете и наситнени праз лук, моркови, целина. Когато зеленчуците омекнат, добавете домати, малко захар, чубрица, черен пипер и сол, и оставете да поври. Можете да сложите джоджен, чубрица или други подправки по желание. В купа разбъркайте доматено пюре с малко вода и червен пипер и го добавете към зеленчуците. Отцедете сварения фасул и добавете и него. Разбъркайте добре. Изсипете всичко в гювеч. Отгоре подредете парчета суджук и без да затваряте гювеча, го сложете да се пече на фурна или барбекю до готовност.