0

Т еодор Цветков е един от десетките Богоявленски герои, които първи спасиха кръста на Йордановден. За рекордния пети път Тошко надви в ритуалното къпане във водите на Дунав край Русе. 27-годишният млад мъж е известен с благотворителните си инициативи и с Гинес рекорда, който постави за плуване с една ръка. На 6 януари обаче той плува към разпятието здраво с две ръце заедно с още 15-те смелчаци, които скочиха в реката. Сред тях бе и братът близнак на Теодор – Валентин. Кръстът бе хвърлен от Русенския митрополит Наум, който преди това отслужи водосвет.

Теодор Цветков постави рекорд на Гинес, като преплува 10 км с една ръка за 5 часа и 13 минути.

 Теодор Цветков постави рекорд на Гинес, като преплува 10 км с една ръка за 5 часа и 13 минути.
АВТОРЪТ

„Нека хората да са по-смели, да загърбим егото си, завистта си и да споделяме успеха с останалите. Благодаря на семейството си и приятелите си, че ме подкрепят, да са живи и здрави“, бяха първите думи на Теодор след поредния му триумф. Атлетът е вадил кръста от Дунава и през 2016, 2018, 2020, 2021 г. Веднъж е хващал кръста и в река Вардар, Северна Македония.

АВТОРЪТ

Теодор Цветков сподели, че тази година ще е много важна за него, защото се изправя пред още едно предизвикателство – да преплува Черно море през август и септември. По време на маратона ще се вземат проби за наличието на микропластмаса, които ще се изследват в лаборатории в България. „Пожелавам си собствената ми държава да ме подкрепи и всички българи, за да напишем история. Никой досега не е правил подобно проучване. Гарантирам, че ще успея“, зарича се русенецът. За инициативата на Теодор „Чисто Черно море“ са необходими 100 000 лева. Парите тепърва ще се събират от спонсори.

Инж. Чавдар Славчов решил да се хвърля за кръста в последния момент.

 Инж. Чавдар Славчов решил да се хвърля за кръста в последния момент.
АВТОРЪТ

Началната точка ще е Батуми, Грузия, а крайната - Бургас. По време на плуването Теодор ще бъде съпровождан от яхта, на която ще си почива и спи след всеки шест часа във водата. На плавателния съд ще бъде екипът му, който ще заснеме документален филм, а пробите за микропластмаса ще се вземат от експерт.

АВТОРЪТ

Шеф на депо за отпадъци спаси разпятието във Видин

ГАЛЯ ПЕТРОВА

Инженер пък извади Богоявленския кръст от водите на Дунава при Видин. Разпятието бе хвърлено от Видинския митрополит Даниил. 34-годишният Чавдар Славчов е директор на Общинско предприятие "Регионално депо за битови отпадъци-Видин" и любител на екстремните спортове. За разлика от Богоявленския герой в Русе Чавдар участва за първи път в ритуала. Решението да се включи в празника взел спонтанно сутринта на Йордановден. Младият мъж сподели веднага след излизането от студената вода на Дунав, че да извадиш Богоявленския кръст е нещо много чисто, по-чисто от това да си кандидат за депутат. През миналата година Чавдар участва в политическата надпревара от листата на ДПС и в двата избора за народни представители. Иначе в професионално отношение инж. Чавдар Славчов е всестранен талант. Възпитаник е на Националния военен университет „Васил Левски“ със специалност „Управление на ресурси и технологии“ и „Организация и управление на тактическите подразделения от сухопътни войски“. Специализирал е в САЩ и Германия. Той е и професионален фитнес инструктор с афинитет към екстремни спортове като парапланеризъм, кайт сърф, сноуборд, планинско колоездене и уейк борд. Вероятно намира време за всичко това поради факта, че все още е ерген.