0

О т matekitchen.com казват на своите многобройни читатели: „Всяка седмица ви предлагаме пълно седмично меню със закуска, обяд и вечеря за предстоящите 7 дни - разнообразно, балансирано, свежо, съобразено с характерните за сезона продукти, с времето, с което разполагате в делничните и почивните дни, и не на последно място, със специфичните изисквания на отделни групи хора като например активно спортуващите, страдащите от диабет, децата. Помислили сме и за тези, които не консумират месо, с рецепти, изключващи напълно или частично животинските продукти. Защото вярваме, че на тях също трябва да им е вкусно и приятно на трапезата. На вас оставяме единствено желанието да отделите част от и без това оскъдното си време и да приготвите още едно апетитно любовно обяснение с неповторим аромат за най-скъпите си хора. Защото готвенето е удоволствие, а не задължение и въпросът „Какво ще хапваме“ има безброй къркорещи отговори“. Няма какво да се добави към толкова изчерпателно описание. И понеже мястото ни е ограничено, избрахме по една рецепта от дневните менюта за седмицата. Така се получава нещо като апетитната седморка. Останалото на matekitchen.com, където всичко е много добре обяснено и със снимки, а най-вече и на видео.

matekitchen.com

Кюфтета от магданоз

Продукти: 3 връзки магданоз; 250 г сирене; 2 яйца; 100 г брашно; 100 мл олио; Приготвяне: Измийте, подсушете и нарежете на ситно магданоза и го сложете в купа. Прибавете натрошеното сирене и яйцата и разбъркайте хубаво. Ако е необходимо, сгъстете сместа с брашно или галета. Или пък добавете още сирене. Оформете кюфтета от магданозената смес, оваляйте ги в брашно и ги изпържете в обилно количество загрята мазнина. Готовите изваждайте в чиния, покрита с кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина от тях. Сервирайте топли кюфтетата от магданоз със сирене. По желание можете да направите чеснов сос и да ги поднесете заедно.

matekitchen.com

Дунавска рибена чорба

Продукти: 800 г речна риба; 1 глава лук или 1 връзка пресен; 1 домат; 2 картофа; червена чушка; 1/4 връзка прясна целина; 1 ч.л. черен пипер; 1 дафинов лист; Приготвяне: Първото, което трябва да направите, за да приготвите рибена чорба, е да почистите и измиете рибата много добре. Сложете я в тенджера с подсолена вода заедно със зърната черен пипер и дафиновия лист. Когато рибата се свари, я почистете от костите. Тя е с крехко месо и увира за десетина минути. През това време настържете доматите. Чушката и морковите нарежете на едри парчета, а лука - на ситно. Запържете нарязаните лук, картоф и чушка. Прибавете рибения бульон и оставете да заври. През това време почистете рибата от костите. Когато картофите омекнат, прибавете рибеното месо, настъргания домат и ситно нарязаната целина. Варете още няколко минути и оттеглете от котлона. Сервирайте дунавската рибена чорба с парче лимон и препечен хляб.

matekitchen.com

Хляб с майонеза

Продукти: 500 г брашно; 200 мл прясно мляко; 2 яйца; 2 с.л. майонеза; 1 пакетче суха мая - 7 г; 1 ч.л. захар; 1/2 ч.л. сол; 2 ч.л. сминдух; Приготвяне: В купа налейте хладко прясно мляко и добавете захарта и маята, разбъркайте и оставете на топло да шупне. През това време разбийте яйцата със солта, добавете майонезата и продължете да бъркате до хомогенност. Добавете и вече шупналата мая и отново разбъркайте. На части прибавяйте предварително пресятото брашно, смесено със сминдуха, бъркайте и замесете тесто. Поръсете купата с брашно. Оставете тестото вътре, завийте с домакинско фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си. След като тестото втаса, премесете, оформете и поставете в правоъгълна форма с хартия за печене. Върнете го на топло да втаса за около още 20 минути. Направете няколко напречна среза върху вече втасалия хляб и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-25 минути, докато се получи златист загар.

matekitchen.com

Разядка с печени чушки и царевица

Продукти: 2 сварени яйца; 200 г сирене; 2 печени чушки; 200 г цедено кисело мляко; 100 г сладка царевица; 1 стрък зелен лук; 4 стръка копър; 1 франзела; 30 г масло; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Обелете печените чушки и ги почистете от семките. След това ги нарежете на дребно. В купа намачкайте сиренето и го смесете с киселото мляко, нарязаните чушки, царевицата и настърганите на едро ренде сварени яйца. Подправете с нарязания зелен лук, черния пипер, солта и нарязания копър. Бъдете пестеливи със солта, тъй като сиренето е достатъчно солено. Нарежете франзелата на филийки, намажете ги с масло и ги запечете леко във фурната. Извадете ги, намажете ги с така приготвената разядка с печени чушки, сирене и царевица, подредете ги в плато и сервирайте.

matekitchen.com

Гювече със стар хляб и забулени яйца

Продукти: 6 филии стар хляб; 200 г сирене; 100 г масло; 2 яйца; 1 с.л. винен оцет; 1 ч.л. червен пипер; чубрица на вкус; Приготвяне: Нарежете или начупете хляба на хапки, разпределете ги в две гювечета и ги сложете да се изпекат във фурната на 180 градуса, като разбърквате от време на време. След като ги извадите, натрошете върху тях сиренето. Във вряща вода с оцет забулете яйцата. Сменяйте водата за всяко яйце. Сложете по едно яйце във всяко от гювечетата. Разтопете маслото, запържете в него червения пипер и полейте обилно гювечетата. Накрая поръсете с чубрица на вкус и поднесете.

matekitchen.com

Локумки с бутер тесто

Продукти: 1 пакет бутер тесто; 2 кутии локум цветен; олио за намазване на тавата; Приготвяне: Нарежете бутер тестото на правоъгълници с размер 2 х 5 см. Нарежете локума на четвъртинки и поставете по няколко парченца във всеки правоъгълник. Завийте на панделка, като се стараете локумът да се падне в средата и да е покрит с тесто. Наредете локумките в намазнена тава. За да си спестите миене, можете да покриете дъното на тавата с хартия за печене и да ги наредите върху нея. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се издуят и станат златисти. Отнема не повече от 15 минути. Изчакайте да се охладят и подредете локумките в подходяща чиния. Наръсете ги с пудра захар и ги поднесете с топла напитка по ваш вкус.

matekitchen.com

Салата валериана със сирене и ядки

Продукти: 200 г салата валериана; 1/2 маруля; 1 краставица; 1 домат; 100 г сирене; 5 маслини; 3 с.л. зехтин; 1 с.л. балсамов оцет; 25 г микс ядки; Приготвяне: Накъсайте листата маруля на едро в купа. Върху нея сипете валерианата. Нарежете доматите и краставиците на кубчета и ги добавете при листните зеленчуци. Полейте салатата със зехтин и балсамов оцет, посолете и разбъркайте добре. Салатата не трябва да се мачка. Върху така разбърканата салата валериана натрошете сиренето, поръсете със сурови ядки и поднесете.