0

В по-студените дни вечерята стопля сърцата и стомаха, а в нея трябва да има и достатъчно витамини за енергия. Но въпросът какво да се сготви виси с пълна сила. Трябва да е апетитно, а и по възможност да не е много сложно. Прекрасни рецепти по темата, които са сравнително лесни, но определено вкусни, намираме на сайта „Мейт кичън“. Там има и видеоварианти на всяка рецепта, така че да е ясно дори на най-неопитните, опитващи да приготвят което и да е ястие. Още на matekitchen.com.

Кордон бльо с пилешко филе

Продукти: 3 пилешки филета; 3 парчета пражка шунка; 3 парчета кашкавал; 2 яйца; 100 г галета за овалване; брашно за овалване; олио за пържене; сол на вкус; черен пипер на вкус; Инструкции: Начукайте филетата на тънко, като се стараете да не накъсате месото. Посолете, поръсете с черен пипер и постелете върху всяко по 1 парче от пражката шунка и кашкавала. Прихлупете на две. Загрейте олиото в дълбок съд. Вземете едно пълнено филе, оваляйте го в брашно, след това го потопете в разбитите яйца, накрая го оваляйте в галета и пуснете в загрятата мазнина, за да се изпържат първо от едната страна, а после от другата. Олиото не трябва да е прекалено горещо, защото панировката ще изгори, а месото ще остане сурово. Поднесете кордон бльо топло със зелена салата или свежи зеленчуци според сезона.

Кюфтета от наденица

Продукти: 600 г сурова наденица; 100 г гъби; 1 яйце; 1,5 с.л. тиквени семки; 2 филии хляб; 2 стръка зелен лук; 2-3 скилидки чесън; 4-5 стръка магданоз; 1 с.л. олио или зехтин; Приготвяне: Обелете наденицата, а гъбите и хляба нарежете на кубчета, накълцайте лука, магданоза и чесъна. В подходяща купа омесете с ръце месото от наденицата, тиквените семки, гъбите, хляба, зеления лук, чесъна, магданоза и яйцето. Оформете 4 кюфтета, покрийте ги и ги оставете в хладилника. Сгорещете оребрен тиган, намажете го с олио и задушете кюфтетата на умерена температура. През повечето време ги дръжте захлупени. Гответе ги по 3 минути от всяка страна. Дръпнете тигана от огъня и ги оставете да отдъхнат покрити, докато приготвяте гарнитура.

Кренвирши с яйца в гювече

Продукти: 6 кренвирши; 250 г крема сирене; 50 мл готварска сметана; 30 г масло; 5 яйца; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: Нарежете кренвиршите на колелца и ги разпределете в 4 гювечета, предварително намазани с масло. Сложете капачетата и ги запечете за 10-12 минути на 200 градуса. През това време разбийте сиренето със сметаната и яйцата. Подправете със сол и черен пипер и бъркайте, докато се получи пухкава смес. Разпределете сместа в гювечетата и ги върнете във фурната до получаване на златист загар.

Сьомга на фурна с хрупкава коричка

Продукти: 4 парчета сьомга; 2/3 ч.ч. галета; 2 с.л. горчица; 1 ч.л. червен пипер; 1/2 ч.л. сух чесън; 1/2 връзка магданоз; 7-8 стръка прясна мащерка; 70 мл зехтин или олио; сол на вкус; черен пипер на вкус; Приготвяне: В тава, покрита с хартия за печене, поставете рибата с кожата надолу. Овкусете със сол и черен пипер и намажете с горчицата. В купа смесете галетата, зехтина, червения пипер, магданоза, мащерката и чесъна. Разбъркайте, докато се получи паста. Намажете рибата с ароматната смес и я изпечете на 200 градуса за около 12-15 минути.

Салата с праз и маслини

Продукти: 2 стръка праз; 3 яйца; 10-15 черни маслини без костилка; 1 ч.л. горчица; 3 с.л. зехтин или олио; 1 с.л. оцет; сол на вкус; Продукти: Сварете яйцата твърдо, обелете ги и ги оставете да изстинат. През това време нарежете праза на ситно, претрийте го с малко сол и го сложете в подходяща чиния или купа. Добавете при него маслините - цели или нарязани на по-малки парчета. Прибавете и нарязаните на кубчета яйца. В бурканче с капачка налейте зехтина, оцета и горчицата. Разклатете интензивно за няколко секунди и излейте соса върху салатата. Разбъркайте добре и поднесете.

Спагети със зеленчуков сос

Продукти: 400 г спагети; 1 ч.ч. сирене пекорино; 1 малка консерва домати; 1 патладжан; 1 жълта чушка; 15 черни маслини без костилки; 3 скилидки чесън; 1 с.л. каперси; 3-4 стръка пресен босилек; 60 мл зехтин; сол на вкус; Приготвяне: Нарежете патладжана на кубчета, посолете го и го оставете встрани да си пусне горчилката. Почистете доматите от люспите и семките и ги нарежете на кубчета, чушката на лентички, а чесъна накълцайте. Сложете доматите и патладжана да се задушават заедно в дълбок тиган или тенджера за десетина минути. Щом омекнат, към тях добавете чушката, маслините и каперсите. В края на готвенето добавете и чесъна, за да запази свежестта си. На финал подправете с накълцан пресен босилек и разбъркайте. Прибавете в тигана сварените и изцедени спагети. Настържете отгоре пекорино, разбъркайте добре и поднесете.

Лесни свински пържоли

Продукти: 600 г вратни пържоли; 20 г масло; 2 с.л. мед; 1 ч.л. горчица; 1/2 ч.ч. бира; черен пипер на вкус; сол на вкус; Приготвяне: За да останат сочни пържолите, не е необходимо да ги чукате. Измийте ги добре, след което ги поръсете със сол и черен пипер равномерно и от двете страни. След това ги прехвърлете в тавата, в която ще ги печете. Разтопете меда и маслото, разбъркайте ги и добавете към тях горчицата. Намажете всяка от пържолите с тази смес. Налейте бирата, покрийте тавата с фолио и сложете пържолите в студена фурна. Включете на 200 градуса и ги печете час и половина. 10 минути преди да извадите пържолите от фурната, махнете фолиото, за да могат да се запекат и да имат апетитен вид.