0

А ктьорът Калин Врачански и певецът Орлин Павлов са подпалвали елхата вкъщи като деца. Това са едни от най-незабравимите спомени и на двамата. Ивайло Захариев празнувал при вуйчо си с братовчедите, а Деян Донков вечерял на земята. Яна Маринова още помни вкуса на сармите на баба си и разкрива тайната им, а Деси Бакърджиева получила хъски, след като написала писмо до Дядо Коледа. Коледни спомени разказват още Георги Мамалев и Наум Шопов.

Звездата от сериалите на NOVA „Братя“ и „Г-н Х и морето“ е бил около 10-годишен, когато е запалил символа на коледните празници. “Доукрасявах елхата. Слагах памук и свещи, които, докато запаля, изтървах клечката и тя запали памука. Елхата пламна, стана като факел. После имахме една обгорена елха и счупени играчки за Коледа”, спомня си роденият в Червен бряг актьор. По това време той си мечтае за гумен динозавър, а за една от коледите получава цели два. Калин не е от хората, които се въртят в кухнята около празниците, но пък има свой специалитет, който прави с удоволствие за трапезата – салатата „Снежанка“.

Същото преживяване го е изпитал и пеещият актьор Орлин Павлов. Тяхната елха вкъщи била доста поизсъхнала вече, когато пламнала за секунди. За разгарянето на пламъците помогнали и подредените отдолу парчета памук, които имитирали нападал сняг. На тях винаги стоели кукли Снежанка и Дядо Мраз. Той стоял и гледал огъня като хипнотизиран. Доста се уплашил, когато видял баба му и дядо му да носят кофи с вода и да се опитват да угасят пожара. Пламъците плъзнали и по тапетите, но в крайна сметка успели да ги спрат. „Спомням си, че много исках да ми подарят един вертолет с лампички, който бях видял в "Некерман". Подариха ми съвсем друг - той си въртеше перките и светеше, но не летеше. Е, нали беше играчка, изненадата пак проработи. Нашите много пътуваха и веднъж ми донесоха електронна игра. Тя стана страшен хит в тайфата и всички деца се събирахме да играем с нея. Беше съвсем проста, не като сегашните - управляваше се с десен и ляв бутон и трябваше да се взимат някакви неща от едно място и да се слагат на друго. Но беше хитът на квартала, няма да го забравя“, споделя звездата от сериала на NOVA “Пътят на честта“.

Най-яркият коледен спомен на Ивайло Захариев е срещата му с Добрия старец. Тъкмо започнал да си мисли, че той не съществувал и чакал до елхата да види кога неговите родители ще сложат подаръците. „Изведнъж се позвъни на вратата. Той беше там. Явно е бил някой съсед. Моят вуйчо винаги ни кани на 25-и да се съберем и там с братовчедите сме си играли. Помня как се записвахме на касетофон. Преди една-две години намерихме касетките и чухме какви глупости сме си говорили“, сподели актьорът, който играе бизнесмена Калоян Станков в „Пътят на честта“. Колегата му Деян Донков, който му отмъкна холдинга по сценария, също върна лентата назад: „Помня как като малък се събирахме в моя край, в едно село до Белоградчишките скали - Пролазница се казва. Там всички сядахме на земята на Бъдни вечер на едно килимче и така бъдувахме - в седнало положение си хапвахме постни неща“.

Сурвакар в родното си село Мамарчево, Ямболско, е бил като дете прочутият днес актьор Георги Мамалев. Той обикалял с батковците, пременени в местни носии, от къща на къща и получавали специален коледен кравай от всеки дом. “Обикаляхме много и си спомням веднъж един комшия, чиновник от общината, ме извика при него. Бъркаше дълго в куфарчето си и аз си викам: “Този сега ще даде някакви хубави пари”. По едно време извади това, което търсеше, и това бяха точно 10 стотинки”, смее се звездата от „Оркестър без име“ и „Васко да Гама от село Рупча“.

Чаровната актриса Яна Маринова свързва Коледа с подаръците. Баба й работела в текстилния завод „Осми март“ и винаги й подарявала джинси. “До лятото коленете се изтъркваха и аз ги режех на къси панталонки”, смее се тя. Носела й също така парцалени кукли, но малката най-много искала тъмнокожа. И до днес не знае защо, но я получила – баба й отишла командировка в Ямбол, където на витрината на магазин я видяла. “Преди години си говорихме с баба ми къде съм родена. В Майчин дом ли, в “Шейново” ли, а тя ми каза, че било в 3-та АГ и един чернокож доктор ме е израждал. И изведнъж ми светна, че явно съм го видяла тогава и ето откъде ми е дошло на ума да искам кукла негърче”, шегува се звездата от „Диви и щастливи“ и „Привличане“. И до днес тя помни сармите на баба си за Бъдни вечер, а специалното в тях е пушеното месо.

Колежката й от сериалите „Стъклен дом“ и „Фамилията“ Деси Бакърджиева обичала да прави снежни човеци на Коледа и винаги се чудила къде родителите са скрили подаръците й. „Преди няколко години с моя приятелка решихме да си направим експеримент – написахме писмо до Дядо Коледа и аз мислех, че няма да се сбъдне желанието ми, нито пък нейното. Тя живее в краен софийски квартал и винаги е искала да си има куче. В един прекрасен следобед се прибирахме към дома й. В снега видяхме една бяла топка, която буквално се носеше към нас. В първия момент си помислих, че е зайче. След него обаче имаше цяла глутница. Малко се изплашихме, но тя гушна малкото бебе куче и застанахме мирно. Слава Богу, че кучетата ни оставиха. Това прекрасно хъски вече е на шест години. Оказа се, че никой не го е изгубил, а е избягал отнякъде, но никой не си го потърси. Дядо Коледа съществува“, разказа звездата от „Откраднат живот“. Нейният колега по престилка от любимата медицинска поредица на NOVA Наум Шопов пък добави: „За Коледа чакаш подаръци, всичко е тържествено, някак магическо. Любимите ми подаръци бяха екшън фигурки, особено тези, които липсват в колекцията ми“.