0

З апален млад риболовец от Ямбол извади от водите на язовир „Ивайловград“ трофеен шаран с тегло 18,2 килограма.

Това се случи само два дни преди влизане в сила на пролетната забрана за риболов, съобщи сайтът на Съюза на ловците и риболовците в България slrb.bg. След подобаваща фотосесия рибата е била претеглена и върната на свобода, което се вижда и от ефектни видеокадри.

„Групата ни беше доста голяма, все запалени рибари от Ямбол и региона. Избрахме място на язовир „Ивайловград“ за бивакуване в м. Вечният огън и там прекарахме 11 дни, до последния разрешен ден от сезона“, разказва 28-годишният майстор на въдицата Николай Динков.

Съвети

Повечето от групата били тролингисти, но той заложил на дънни въдици от брега и изцяло се съсредоточил към улова на шаран. Захранил с лодка място на около 50 метра дистанция, при дълбочина 4,5 метра. Въдиците също вкарвал с лодката, за да ги презентира максимално прецизно на петното.

„Времето обаче се оказа много променливо, преобладаващо студено, сутрин температурите спадаха до 1-2 градуса. Риболовът определено беше слаб, дори каракудите се обаждаха съвсем епизодично, а и бяха пределно мудни. И все пак моето търпение беше възнаградено. Имах едно шаранче към 2-3 кг на третия ден, а чак на осмия ден рано сутринта удари този красавец. Монтажът на печелившата въдица беше три силиконови зърна царевица „на косъм“, разказва Николай Динков. Свидетели на улова били няколко човека от групата: баща му Добромир Динков, Иван Неделчев, Георги Христов.

Рекорд

„Това е мой личен рекорд, с който подобаващо закрихме сезона на пролетния риболов и ще ме топли дълго, поне до откриването на новия летен сезон. Тогава пак ще сме на любимия ни язовир „Ивайловград“. На него винаги може да се очакват трофейни риби – и за шаранджиите, и за тролингистите“, посочи още майсторът въдичар.

Колегата му уловил, но изпуснал 100-килограмов сом

Николай Динков не пропуска да спомене и друга случка с трофеен улов. През миналата година колегата от групата Иван Неделчев закачил огромен сом на тролинг, по думите му със сигурност над 100 кг. Борил се часове наред и когато исполинът вече почнал да се предава, се откачил. Халката на куката не издържала на този жесток напън и се отворила. „Такива сомове наистина са много трудни, но щом ги има, значи имаме шансове да ги надвием. Затова ще живеем с надежди за силен летен сезон…“, добавя Николай.