0

Н орвегия, макар и на север, е едно от местата на планетата, където нейно величество природата може да ни изуми със своята мощ и красота.

Северното сияние или водовъртежи, които достигат 12 метра диаметър, са само малко от нещата, които могат да се видят в северната страна. Така, накъдето и да погледнеш, ще ти спре дъхът. Сиянието изглежда все едно небето танцува. Така го описват очевидци и жители на страната, където в края на лятото и началото на есента се появяват като небесни фигури зелени светлини. Поглеждат към морето от моста Saltstraumen и се появяват два различни цвята на водата, а между тях огромни водовъртежи. Всичко това може да се види в Норвегия. Най-удобната дестинация, от която може да се наблюдават тези природни феномени, е Будьо. Билетът за самолет дотам е около 1200 лева, като има три прекачвания. Тръгва се от София, а от Франкфурт се прекачваме на самолет до Осло, след това има вътрешни полети до Будьо. Нощувките в хотелите в града излизат около 100 лева и в цената е включена закуска.

Солстрауменът е малък проток с едно от най-силните приливни течения в света. Намира се в община Будьо, в графство Норт канал свързва външния Saltfjorden с големия фиорд Skjerstad между два острова. Дължината на пролива е 3 километра, ширината е само 15 м, като през нея преминават над 400 милиона кубически метра вода, чиято скорост е около 38 километра в час. Водовъртежите се образуват при смесване на топла на студена вода. Whirlpool Salstraumen се смята за един от най-опасните водовъртежи в света. Водата образува фунии, чийто диаметър достига 12 метра, а дълбочината е 5. Но това е опасно не само по време на "дейност", тъй като подводните течения са много мощни и по време на пълно спокойствие на повърхността. Проливът не е далеч от Будьо, от другата страна на залива Saltifjorden. Между другото неговите плажове са любимо място за риболовци, тъй като водите на пролива са богати на хранителни вещества, а тук има много големи риби. По-специално тук е уловена рекордна треска с тегло 22,3 кг. Наскоро дори е забелязана малка акула.


Има и много сьомга, като опитните рибари взимат само филето още докато са там, а останалото го хвърлят в морето, за да привличат още риби, както и за храна на останалите обитатели. Риболовът е безплатен, като уловът може спокойно да се консумира. В близост има обособени места с барбекю зони, където рибата може дори да бъде изпечена на скара.
Любителите на екстремните преживявания пък могат да се качат на гумена лодка и със специално оборудване да се премине през водовъртежите.

Туроператори пуснаха 24-часови екскурзии за природния феномен.

 Туроператори пуснаха 24-часови екскурзии за природния феномен.

От миналата година туроператори предлагат звездно пътешествие за хората, които искат да се насладят на танца с цветовете в небето. Пътешествия се организират със самолет и траят едно денонощие. Те се провеждат обикновено през ноември.

Полярните сияния са природни естествени феномени, при които се наблюдава сияние във високата земна атмосфера. Най-често се виждат от места с географска ширина около или отвъд Северния или Южния полярен кръг. Образуват се при взаимодействието на слънчевия вятър със земната атмосфера на височина 90 - 130 км. Съществуват обаче множество легенди и митове за причината за това спиращо дъха явление. Викингите например вярвали, че цветните светлини са воини, които препускат с конете си през небето. Ескимосите пък смятали, че добри духове ги палят, за да осветят пътя на мъртвите към отвъдното.

Овалът на феномена се простира около геомагнитния полюс, намиращ се в северната част над Гренландия и над Норвегия. Това е постоянно явление, но силата на активността му е различна. Именно по тази причина конкретната нощ, в която може да се наблюдава силна активност, астрономите могат да определят с голяма точност не по-рано от 7 дни преди това. Цените на билетите за полета са около 1000 лева.

Мостът Saltstraumen

 Мостът Saltstraumen

Норвегия предоставя уникални възможности за ски туризъм с невероятни девствени пейзажи на снега, които очакват откритие. Ски курортите в Норвегия са привлекателни със стабилната си снежна покривка. Сезонът започва в края на октомври и продължава до май. Ако изследвате местоположението на ски курортите на картата на Норвегия, можете да видите, че те са разпръснати в цялата страна, но повечето от тях са на юг. Най-големият ски курорт в Норвегия се намира от двете страни на Tryusilfel. Той предлага висок стандарт на обслужване и кратки опашки за асансьорите, за които Норвегия е известна, както и гарантиран сняг от декември до април. Тук можете да намерите голямо разнообразие от помещения за настаняване от уединени хижи до семейни апартаменти. Има подходящи склонове за начинаещи и напреднали скиори, 3 детски площадки, 2 снежни парка и 90 км пътеки за бягане. Катерейки се в ясен ден с лифта, можете да видите границата на Швеция и да се насладите на спираща дъха панорамна гледка към горите, реките и планините.

Водовъртежите стигат диаметър от 12 метра.

 Водовъртежите стигат диаметър от 12 метра.

Ски курортът Hemsedal е известен с най-добрите екстремни пътеки в Норвегия. Този курорт е познат и като Скандинавските Алпи поради своите стръмни планини, които контрастират рязко с по-нежния пейзаж на други норвежки курорти. Има много широки, добре поддържани пътеки, обслужвани от 24 асансьора. Атрактивната особеност на ски зоната Hemsedal са писти, които завършват като змии от най-високата точка (1 497 м) до основата (640 м), което позволява на начинаещите да ги използват с увереност. Курортът разполага с площ за деца, заемаща 70 000 квадратни метра. Децата се учат да карат ски, да слизат по склоновете, да организират състезания за тях.

Зимният сезон стартира в края на октомври и продължава до май.

 Зимният сезон стартира в края на октомври и продължава до май.

Приятният курорт Geilo е идеален за начинаещи в снега, както и за по-опитен скиор, който иска да се наслаждава на ски. В Норвегия Гейло е един от първите ски курорти. Това е идеално място за почивка както през лятото, така и през зимата, с разнообразни възможности за туризъм, избор на настаняване и храна. Туристите тук се наслаждават на тишина, единство с дивата природа на Национален парк Hardangervidda. За ски предлага 39 пътеки. Това е страхотно място за прекарване на времето с децата. В Норвегия има термални минерални извори. Един от тях е в Гейло.

В идиличните фиорди в западната част на Норвегия, само на един час път с кола Берген и до главната железопътна линия Oslo, Voss е идеално място за уикенд бягство от всекидневието или многодневна ваканция. Величествената обстановка, пренаселените склонове на курорта Voss, фантастичните съоръжения и вездесъщото норвежко гостоприемство го превръщат в един от най-добрите ски курорти в Норвегия. Той е само на 10 минути от центъра на града и предлага богат избор от добре поддържани склонове, подходящи за повечето скиори.
Магическият град Лилехамер е световноизвестен ски център и един от най-популярните курорти в Норвегия. В допълнение към добрата снежна покривка курортът предлага фантастично ниво на обслужване в хотелите. Тук има много изискани ресторанти. В близкия квартал Хафжиел има санаториуми и ски писти. В селото има много магазини, ресторанти, хотели. За тези, които искат да прекарат ваканцията си в Норвегия не само на ски, това са идеални курорти.

Спокойният курорт Скикампен е идеалното място за любителите на крос кънтри. Намира се в планината на няколко часа северно от Осло. Фантастичният сняг и гарантираният дълъг сезон правят това място привлекателно за пролетно каране на ски. Това е нов курорт, но вече се смята за един от най-добрите в Норвегия, особено за тези, които тъкмо започват да се возят. Рафтинг, колоездене или конна езда, риболов, ходене - всичко това е включено в програмата на лятната ваканция тук.

Курортите предлагат различни писти - от трудни до такива за начинаещи.

 Курортите предлагат различни писти - от трудни до такива за начинаещи.

Семейна ваканция с много сняг

Beitostølen. е очарователен курорт, който се намира в сърцето на Норвегия. Разположението на ръба на фиордите гарантира дълги зими и много сняг. Курортът е идеалното място за семеен отдих. До летището е само на 45 минути. Можете не само да карате ски, но и да правите пешеходен туризъм. Очевидно курортите в Норвегия са много привлекателни през зимата, тук има много сняг, добри условия, но си струва да си спомним, че северноевропейската страна е красива по всяко време на годината. След като посетите курортите на Норвегия през лятото, можете да получите удоволствие не по-малко, отколкото през студения сезон.

Нарвик е заобиколен от планини

 Нарвик е заобиколен от планини

Нарвик е идеален за алпинизъм

Нарвик е заобиколен от планини и е идеален както за алпинизъм, така и за планински туризъм. Има отлични условия за спускане извън пистите. Небето в Нарвик е особено ясно и чудесно за наблюдаване на северните светлини в края на есента, зимата и ранната пролет. От края на май до края на юли можете да видите полунощното слънце. В Нарвик има лифт, като цените са според времето за ползване на съоръжението и възрастта. За възрастни за 3 часа е 70 лева, а за деца от 7 до 17 г. е 60 лева. Ако сте семейство, картата за три часа е 140 лева. За цял ден е 83 лева на човек.

В Будьо, където има летище, има спа хотели. Оттам може да отидете и до полярния кръг, където с малки камъчета да изградите кула, както и да изпишете името си, за да се отбележите, че сте били там. Не трябва обаче да се взима от другите кули. Сувенирите в магазинчетата са тролчета, еленчета, чаши, магнитче. Също така могат да се видят препарирани животни – бяла полярна мечка, елени и много друг.