0

В ИТН почти на 100 % са сигурни, че след тези избори ще има правителство. Тази теза защити и пред Нова телевизия  кандидат-депутатът от „Има такъв народ" Любомир Каримански.

В ИТН почти на 100 % са сигурни, че след тези избори ще има правителство. Тази теза защити и пред Нова телевизия  кандидат-депутатът от „Има такъв народ" Любомир Каримански.

По думите му не съществува опция за подкрепа на кабинет на ГЕРБ или ДПС. „В следващия парламент ще преобладават тези партии, които няма да подкрепят такъв кабинет. Не мисля, че ще получат гласове от други парламентарни групи”, каза Каримански.

На въпрос има ли риск от манипулиране на изборните резултати, той заяви, че законодателят ясно е предвидил в ИК правилата и какво трябва да следва ЦИК. "Тя е независим орган и трябва да се доверим на дейността й. Комисията показа при предишните избори, че те могат да бъдат честни. Никой не се усъмни в предишния вот. Не би трябвало политическите партии да влизат в процеса по честността и провеждането на вота”, каза той. Каримански уточни, че ИТН иска да стъпи на програми. „Необходимо е да имаме поглед върху развитието на всеки един сектор", обясни той.

Именно с подкрепата на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН от комисията преди седмица решиха да броят контролите разписки от машините във всички секции, а данните от тях да се записват в протокол. Това предизвика вълна от недоволство от партиите на промяната - ПП, ДБ и ИБГНИ, които дори прибавиха ИТН към мнозинството на статуквото в ЦИК. Трите формации дори обжалваха решението на комисията пред съда, а аргументът им - така вотът няма да бъде честен, готвят се манипулации. Точно същите мотиви да има броене пък бе аргументът на мнозинството в ЦИК да приеме решението. В крайна сметка обаче ВАС отмени тази част от решението на ЦИК в методическите указания към секциите. От съда не оспорват правото на контролно преброяване, но не на всякъде и данните да не се записват в протокол. В резултат от ЦИК се пробва да поправи решението, като докладчикът предложи нов проект, в който отново се предвиждаше масово броене, но резултатите от него да се попълват в приложение. Това обаче също не намери подкрепа. ЦИК има право да определи дали ще има контролно преброяване, в какъв обем и в кои точно секции и в дена на самите избори.