0

В попска къща на 120 години живее естрадната легенда Маргарита Хранова, разкри пред „Телеграф“ самата тя. „От баща ми знам, че е построена през 1900 г. от дядо Димитрий, който е бил поп. По стените има фрески от него, той присъства и в музея в Брезник. Много си обичам тази къща и през повечето от уикендите ходим да си почиваме там със съпруга ми“, разказва певицата.

На 20 декември тя закръгля 70 г. и по случай юбилея е организирала да го отпразнува подобаващо в столично заведение. „То е малко усамотено и ще бъдем само с роднините, които с децата си стават около 30 души – брат ми с племенниците, сватовете... 60-годишния си юбилей отбелязах в ресторанта до НДК, получи се огромно тържество, над 100 човека дойдоха. Сега все пак и обстоятелствата са такива. Избрала съм менюто, тъй като знам всички какво обичат. Поръчала съм две торти тирамису, свещички с цифрите 7 и 0, фойерверки. Поканила съм и един приятел – Коко Суботин, който да ни посвири и попее. Къщите в Брезник са ни една до друга, а сме и далечни роднини“, издаде в аванс Марги.

Голямата певица признава, че не се чувства на 70, а най-много на 40. „По-важното е, че си достигнал тази възраст, че си ги доживял добре и достойно. Има една приказка, че тялото остарява, а мислите и чувствата – не. Ами вярна е. Много е важно да си изпълнен с положителни мисли, да си оптимист. Обкръжението също е важно – децата са на около 40 и те поддържат духа ми млад. Нямам никакви подобрения по себе си – нито нос, уста или каквото и да било. Остарявам си естествено. За мен са много по-важни излъчването и духът, отколкото дали са ти опънати бръчките или дали ти е издут бюстът“, категорична е изпълнителката на вечните хитове „Устрем“, „Далечна песен“, „Романтика“, „Моето мъжко момиче“ и много други.

Последното попълнение във фамилията е най-малкият й внук Дориан. Общуването с него също допринася за отличната за годините й форма. „Голям бонбон е. Всяка вечер се гледаме по телефоните, изпраща ми целувки, показва ми как си играе. 1-2 пъти в седмицата ми го водят на гости да си играем. Изумена съм какъв факир е – върти на масата едни капачки и всякакви кръгли форми, сигурно ще стане жонгльор. Сега на 27 декември ще стане на 2 г. Той се роди на датата на големия ми син Кристиян. Още не говори, само някакви срички и звуци издава, но сигурно скоро и това ще стане. Имам чувството, че ще проговори направо с изречения. Има една игра с цифри от 1 до 22, аз му подавам цифрата и той я слага на точното място, страхотен е“, не може да се нарадва прочутата баба. Тя е щастлива и с подвизите на терена на друг от внуците си – Крис Бойчев. Тийнейджърът е футболист в Септември и тя не пропуска нито един от мачовете му.

За юбилеите си Марги Хранова винаги е издавала нов албум, няма да пропусне и сега, макар че леко го отлага за януари. Дискът се нарича „Мелодия за двама“ и всички песни в него са по музика на композитора Иван Кръстев от Варна. „Негови са и почти всички текстове, само на 3-4 от 14-те са на други автори. Това беше първата песен, която направихме с него преди няколко години, и тя стана най-популярна от всичките ни общи досега. Освен това името й е и най-подходящо за албума от всичките други заглавия. Включили сме и няколко инструментала за младите певци, които искат да пеят мои песни. Много се надявам да имаме възможност да го представим пред публика, както си трябва, но вече не може да правиш планове за нищо. Така за октомври имах планирани доста концерти с Врачанската филхармония – проекта ни с Гого Милтиядов „Маестрото и Маргарита“, но много от тях паднаха заради обстоятелствата. Затова част от програмата ни заснехме в предаването „Музика безкрай“ по БНТ и много силно се надявам да продължим през 2022 г. да го представяме пред публиката из цяла България“, споделя творческите си планове звездата.

Тя разкрива, че има нови песни за още един нов албум. „В момента имам 3-4 за запис. Напоследък много работим с младата Биляна Ангелова, с която вече направихме „По пътя“ и „Сън“, Игор Марковски им направи страхотни клипове. Имам много хубава нова песен от композитора Димитър Гетов по стихове на Джина Дундова. Милен Македонски, с когото работим от много години заедно и събрахме общите си песни в албума „Копнеж“, също ми е написал чисто нова песен. От няколко дни в моя канал в YouTube е и новият ми дует с Орлин Горанов „Отново и отново“. Даже съм изненадана, че за 2-3 дни вече има над 3000 гледания. С него продължаваме с общия си проект с филмовата музика, имаме и идея за нов, но трябва да видя диригента Левон Манукян докъде е стигнал с нея. С Орлин Горанов сме заедно и в Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Даже наскоро имахме концерт в парк-театър Борисова градина, където ни направиха много хубави снимки за новите календари. Въобще не съм спирала да правя нова продукция, само дето не мога да я представям пред публика“, разказва още Маргарита Хранова.

От натовареното всекидневие Марги Хранова разпуска на картинг пистата в „Красна поляна“. „Много съм щастлива, че синовете ми я обновиха, взеха нови картове и се получи много приятно място. По празниците обикновено ходим по обяд да разтоварваме. С голям кеф карам и аз, нищо че по цял ден шофирам автомобила си. Радва ме, че на много хора им е приятно също там да прекарват времето си и ме поздравяват за работата на децата. Дори клипове снимаха вече там, последният беше на дъщерята на Мери бойс бенд“, споделя певицата. Тя още помни и упражненията по аеробика, които записа за прочутата грамофонна плоча преди почти 40 г. „И сега ги правя понякога, макар и в малко съкратен вариант, но пък най-важните“, добавя звездата.

Малко известен факт е, че Маргарита Хранова е кандидатствала в Инженеро-строителния институт. „Подготвях се да ставам инженер-строител, защото моята майка Лидия също записа строителен институт, пак задочно. А брат ми беше завършил техникума и вече учеше висше в ИСИ. Всичките бяхме в тая насока. Ходех на уроци по математика и физика и в крайна сметка кандидатствах в началото на юни 1969“, спомня си певицата. Тогава обаче се появява нейната фея орисница в лицето на леля й, сестра на майка й. „Тя беше естрадна певица, омъжена за музикант от духовия оркестър към Софийски градски народен съвет. Работеше към „Бюро естрада”, където разпределяха певци и оркестри за изяви по заведения у нас и в чужбина. Тя пътуваше из целия соцлагер. Учила ме е на пиано, солфеж и пеене. Истината е, че мечтаех да стана солистка към оркестър „София”, но си мислех, че едва ли някой ще ме забележи. Паша Христова вече пееше там заедно с Мими Иванова, Мария Нейкова и Борис Годжунов. Същата година, само че през есента, бяха изпитите за новосъздадения естраден отдел на консерваторията, за който бях научила от леля ми и нейните колеги ме подготвиха. За моя огромна радост ме приеха в класа на Ирина Чмихова заедно с Христо Кидиков и Мишо Йончев и аз на мига забравих за Лесотехническия, за ИСИ и за мераците си да ставам инженер“, разкрива звездата.